Ziarul electronic al arădenilor

DSP Arad intervine în criza gunoaielor. Se cer acțiuni de combatere a rozătoarelor

Având în vedere riscul pentru sănătatea publică prin declanșarea unor epidemii creat de gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor menajere în municipiul Arad, în temeiul Ordinului ministerului sănătății nr. 119 din 4 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, art. 82 din norme (1) solicităm Consiliului Județean Arad, Consiliului Local Municipal Arad, Primăriei Arad și Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor județul Arad organizarea şi desfăşurarea de acţiuni de combatere a artropodelor şi rozătoarelor vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort.

Acțiunile de combatere se vor desfășura în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai târziu de data 10.05.2018.

De asemenea,  Consiliul local și Primăria vor comunica cetăţenilor măsurile întreprinse în vederea combaterii artropodelor şi a rozătoarelor, conform prevederilor art 82 , alin. 4 din Ordinul MS mai sus menționat.

Precizăm că reziduurile solide depozitate şi neutralizate incorect, exercită efecte negative direct asupra populaţiei, cât şi indirect, prin contaminarea celorlalţi factori de mediu. Sintetic, principalele efecte negative pot fi grupate astfel:

favorizarea înmulţirii muştelor şi a altor insecte care la rândul lor sunt vectori a  numeroase microorganisme patogene;

constituie locuri de adăpostire şi dezvoltare a rozătoarelor: şoareci, şobolani;

conţin numeroşi agenţi patogeni şi paraziţi  care având suport nutritiv bogat supraviețuiesc în reziduuri timp mai îndelungat;

impurificarea aerului prin produşi gazoşi rezultaţi prin descompunere, mai ales în sezonul cald;

influenţează nefavorabil individul din punct de vedere psihic, prin aspectul inestetic şi mirosurile neplăcute.

Pentru îndrumare tehnică de specialitate se pot solicita informații specialiștilor din cadrul DSP Arad la numerele de telefon/fax  precizate în antet.

 Situația privind ridicarea deșeurilor menajere de pe raza municipiului Arad se monitorizează  de către Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii, constituit prin Ordinul Prefectului nr. 341/26.04.2018.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Direcția de Sănătate PublicăArad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.