Ziarul electronic al arădenilor

Drumul județean Arad-Felnac va fi modernizat

DSC_0332-2Drumul județean Arad – Felnac va fi modernizat, contractul de executare al lucrărilor, în valoare de peste 17,1 milioane lei, fiind semnat miercuri.

Autoritățile județene consideră că modernizarea acestui drum județean va contribui, atât la atragerea de investitori şi la dezvoltarea localităţilor Felnac şi Zădăreni, cât şi la fluidizarea traficului pe partea de Sud a judeţului Arad.

„După cinci ani în care Consiliul Judeţean Arad a făcut tot posibilul pentru începerea lucrărilor de modernizare, a fost semnat contractul privind modernizarea acestui drum. Putem spune că avem în momentul de faţă un contract de execuţie a lucrărilor. Constructorul va începe lucrările de proiectare, după care se va trece la executarea lucrărilor”, a declarat Nicolae Ioţcu, președintele Consiliului Județean Arad.

Conform autorităților județene, DJ 682Arad – Felnac a fost construit în urmă cu aproape 40 de ani, perioadă în care pe acest drum s-a intervenit doar cu lucări de înteţinere şi reparaţii.

Tronsonul de drum care urmează să fie reabilitat este în lungime de 17 km, valoarea lucrării fiind de 17.159.580 lei.

Alături de Nicolae Ioţcu, la semnarea contractului de lucrări au mai fost prezenţi Cristian Drăgan, administratorul judeţeului, Doina Petri, primarul comunei Zădăreni, şi Nicolae Selegean, primarul comunei Felnac.

„În sfârşit s-a ajuns la modernizarea acestui drum. Au fost momente dificile, dar suntem mulţumiţi că după eforturi îndelungi ale Consiliului Judeţean s-a reuşit începerea acestor lucrări”, a declarat Doina Petri, primarul localităţii Zădăreni.

„Este o lucrare foarte importantă pentru comuna Felnac, în condiţiile în care suntem sub o mare presiune financiară, generată de Guvern, prin reducerea alocaţiilor bugetare. Suntem nevoiţi să ne descurcăm pe cont propriu în foarte multe situaţii şi din acest motiv avem nevoie de investitori locali, care să aducă bani la buget şi să suplinim astfel tăierile pe care Guvernul le-a făcut. Nu puteam să atragem fonduri fără mijloace corespunzătoare de acces în comuna noastră. Acest drum va însemna mult pentru dezvoltarea noastră”, a declarat Nicolae Selegean, primarul localităţii Felnac.

Cristian Drăgan, administratorul judeţului Arad, a prezentat cauzele care au împiedicat Consiliul Judeţean să înceapă reabilitarea acestui drum.

„În 2010, Consiliul Judeţean Arad a transferat, prin protocol de predare-primire, către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), tronsoanele de drum Arad-Şiria-Seleuş, respectiv Arad-Zădăreni-Felnac, pentru a fi reabilitate, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), program cu finanţare guvernamentală. Contractul de reabilitare a celor două tronsoane a fost semnat, iar lucrările au şi început pe tronsonul Arad-Şiria, urmând să intre în lucru şi Arad-Felnac”, a afirmat Cristian Drăgan.

Conform conducerii CJ Arad, în 2012, Guvernul Ponta a oprit abuziv programul, iar Consiliul Judeţean şi-a manifestat disponibilitatea, în nenumărate rânduri, de a prelua înapoi aceste drumuri şi de a le reabilita din fonduri proprii sau din alte surse de finanţare.

„În iulie 2013, printr-o adresă transmisă de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice s-a interzis categoric intervenţia Consiliului Judeţean în reabilitarea drumurilor, motivaţia fiind «pentru a se evita dubla finanţare», deoarece «contractul dintre Minister şi constructor este în vigoare». În luna martie 2014, drumul judeţean Arad – Zădăreni – Felnac a reintrat în administrarea Consiliului Judeţean Arad. Imediat administraţia judeţeană a demarat procedurile de scoatere la licitaţie a lucrării, iar în data de 12 septembrie 2014 firma Sylc Con Trans SRL a fost declarată câştigătoare“, se menționează într-o informare a CJ Arad.

Nicolae Ioţcu a mai afirmat că, din septembrie până acum, „s-a înregistrat un şir lung de contestaţii, având în vedere că procedurile din România permit firmelor de a se ataca unele pe altele în contestaţii şi creând astfel un blocaj în finalizarea procedurilor de atribuire a unei lucrări“.

„Vorbim despre o întârziere de şase luni, care se transpune în disconfort pentru toţi cei care circulă pe acest drum“, a declarat Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.