Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Dragnea laudă CAI Curtici: „Acest model trebuie aplicat în toată țara“

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a apreciat modul în care s-a dezvoltat Combinatul Agroindustrial (CAI) Curtici și a spus că acest model trebuie aplicat în toată țara.

„Vedem aici ferme de vaci de carne, de lapte, ferme de porci, abatorizare, vedem aici cum ar trebui să fie în toată România într-un timp destul de rezonabil. La ultima deplasare împreună cu domnul ministru (…) Daea am primit o întrebare corectă care ne frământă şi pe noi: «Când vom ajunge în România ca toţi cei care produc nu mai vând producţia direct de pe tarla?» Dacă menţinem coerenţa programelor noastre, dacă vom subvenţiona, vom stimula ca de la producţia agricolă să se continue lanţul“, a spus Liviu Dragnea, în timpul vizitei făcute, joi, la CAI Curtici, unde a fost însoțit de ministrul Agriculturii, Petru Daea, și de ministrul Economiei, Mihai Fifor.

În cadrul vizitei de la Curtici, Liviu Dragnea a mai afirmat că potenţialul zootehnic al României „este uriaş şi atrage atenţia că importante cantităţi de cereale pleacă din ţară şi se întorc sub formă de produse de panificaţie“.

„România trebuie să fie zootehnizată aşa cum era înainte. Potenţialul zootehnic al acestei ţări este uriaş. Ştiu, a fost o perioadă după Revoluţie când ni s-a spus că nu mai trebuie să avem subvenţii la agricultură, că trebuie să închidem complexe de porci, de păsări, de vaci. (…) În primul rând trebuie să mâncăm în România ceea ce produce acest pământ, pentru că este pământ bogat şi tot ceea ce produce este foarte gustos.(…) Cantităţi uriaşe de cereale pleacă din România şi se întorc în ţară sub formă de produse de panificaţie“, a spus joi Dragnea, care a mai adăugat că „de la producţia agricolă lanţul trebuie să se continue în zootehnie“.

Liviu Dragnea a mai declarat joi, la Curtici, că se pregăteşte un proiect de lege prin care românii şi în special tinerii să fie sprijiniţi în achiziţionarea de terenuri agricole, deoarece în acest moment, în opinia sa, prea multe terenuri sunt achiziţionate de străini.

„Trebuie să încercăm să stopăm ceea ce se întâmplă în domeniul vânzării de terenuri agricole în România. Este o lege care este păcălită, nu se respectă criteriile de acolo şi, respectând cerinţele Uniunii Europene, vom intra cu un proiect de lege foarte repede, în Parlament, prin care să ajutăm în primul rând românii să cumpere terenuri, să ajutăm tinerii români să cumpere terenuri, pentru că ceea ce se întâmplă acum nu e în regulă“, a precizat Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Combinatul Agroindustrial Curtici.

Acesta a dat exemplul unor tranzacţii în care străini care deţin terenuri agricole în România preferă să le vândă altor străini, în detrimentul unor români.

„Nu avem nimic cu străinii, dar până la urmă vorbim de pământul acestei ţări şi cred că primii care trebuie să aibă prioritate trebuie să fie românii. Ştiu că o să generez foarte multe comentarii. Vom intra cu legea foarte curând în Parlament, este aproape gata proiectul de lege“, a spus Dragnea.

UPDATE

Combinatul Agroindustrial Curtici a luat fiinţă în 1991, pe structura fostului CAP Lumea Nouă, pornind la drum cu 75 de membri fondatori şi 234 hectare de teren, pentru ca în prezent să exploateze peste 5.000 de hectare de teren, aflate în proprietatea a 2.500 de membri asociaţi.

Societatea agricolă se ocupă de cultura plantelor – grâu, porumb, rapiţă, floarea-soarelui, furaje, folosite în hrănirea celor peste 1.400 de vaci de carne şi de lapte pe care de deţine şi a celor peste 22.000 de porci. În plus, afacerea, ce a ajuns la o cifră anuală de peste 60 de milioane de lei, s-a extins în domeniul produselor de panificaţie şi mezelurilor.

„Ce vede aici cine vine? Vede o muncă asiduă şi constantă de 27 de ani, faptul că un om înţelept s-a opus devalizării unor obiective economice de dinainte de revoluţie. (…) Acest om, împreună cu cea mai mare parte a comunităţii, a decis că este, de fapt, o bogăţie a acestor locuri, pe care trebuie să o protejeze şi să o folosească şi pentru binele dumnealor şi pentru binele comunităţii“, a spus Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Combinatul Agroindustrial Curtici.

Directorul general al combinatului, Dimitrie Muscă, le-a prezentat invitaţilor mai întâi ferma de vaci, explicându-le diferenţa dintre vacile de lapte şi cele de carne, pentru ca mai apoi să fie vizitate abatorul şi fabrica în care se produc mezelurile.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.