Ziarul electronic al arădenilor

Două cutremure într-o noapte, în județul Arad

Două cutremure mai puţin obişnuite au avut loc, în noaptea de luni spre marți, în județul Arad, acestea fiind înregistrate la câteva zeci de secunde diferenţă.

Cele două cutremure au fost localizate într-un perimetru format din localitățile arădene Șomoșcheș, Moțiori și Susag (lat. 46.5834; lon. 21.8662), la doi kilometri adâncime.

Primul cutremur, care a avut o magnitudine de 2,2, a fost înregistrat ora 3.31,59, iar cel de-al doilea la ora 3.32,32. Cel de-al doilea cutremur a avut o magnitudine de 2,1.

Ultimul cutremur înregistrat în județul Arad a avut loc, anul trecut, în luna august. Seismul a fost localizat în zona localităților Galșa-Măderat și a avut o magnitudine de 2,4.

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate.

Cutremurele din România de origine tectonică se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi <60 km) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 și 200 km adâncime).

Magnitudinea (M) unui cutremur este o mărime adimensională ce caracterizează energia eliberată în focarul unui cutremur sub formă de unde seismic.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.