Ziarul electronic al arădenilor

Dosarul „Diplome fără studii“. O fostă studentă de la UVVG, condamnată

O fostă studentă de la Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” Arad, cercetată în vara anului trecut în dosarul „Diplome de licenţă fără studii”, instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost condamnată de Tribunalul Arad la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, în urma unui acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Sentinţa emisă de prima instanţă, Tribunalul Arad, o condamnată pe fosta studentă Maria Giuseppina Di Matteo pentru mai multe fapte, după ce aceasta a acceptat să semneze un acord de recunoaştere a vinovăţiei propus de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care instrumentează dosarul ”Diplome de licenţă fără studii” la două universităţi arădene.

Italianca a primit o pedeapsă cu închisoarea de un an şi zece luni pentru de cumpărare de influenţă, un an pentru complicitate la infracţiunea de fals informatic şi un an pentru complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Instanţa a contopit pedepsele, rezultând doi ani şi şase luni de închisoare, însă a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o durată de trei ani.

Instanţa a mai dispus interzicerea unor drepturi şi a obligat-o pe fosta studentă să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului local Arad sau Consiliului local al comunei Vladimirescu, pe o perioadă de 90 de zile.

Sentinţa poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

În acest dosar a mai fost condamnat recent profesorul universitar Lucian Păiuşan, medic primar de anatomie patologică, care a semnat, de asemenea, un acord de recunoaştere a vinovăţiei. El a primit tot o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Tribunalul Arad a mai decis ca notele studenţilor care au plătit pentru a fi trecuţi de profesorul Lucian Păiuşan să fie şterse din toate registrele şi cataloagele.

Acestea sunt primele două sestinţe din dosarul „Diplome de licenţă fără studii”, iar alţi inculpaţi sunt judecaţi în continuare pentru că nu şi-au recunoscut faptele.

În 26 iulie 2017, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au făcut 106 percheziţii domiciliare, în acest dosar în care 36 de persoane sunt acuzate de săvârşirea de infracţiuni de corupţie. În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice.

sursa: News.ro

CITITI SI: Dosarul „Diplome fără studii“. Aur, bani, perle și rubine, confiscate de polițiști

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.