Ziarul electronic al arădenilor

Dosarul „Diplome fără studii“. Aur, bani, perle și rubine, confiscate de polițiști

Peste 64.000 de euro, 31.000 de dolari, 5.000 de lire sterline, 4.500 de franci elveţieni, precum şi o jumătate de kilogram de aur, perle, rubine şi inele cu diamant au fost ridicate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la persoane cercetate pentru fapte de corupţie.

„Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au ridicat 64.200 de euro, 31.000 de USD, 5.000 de lire sterline, 4.500 de franci elveţieni, o jumătate de kilogram de aur, 110 grame de perle, 200 de grame de rubine şi două inele cu diamant, de la persoane cercetate pentru fapte de corupţie, 120 de cadre didactice şi studenţi dintr-o instituţie de învăţământ superior din Arad au fost audiate fiind cercetate sub aspectul săvârşirii de infracţiuni de corupţie“, se arată într-un comunicat de presă al IGPR.

Autorităţile menţionate au continuat, în perioada 6 – 10 noiembrie, activităţile de urmărire penală în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări faţă de cadre didactice implicate în promovări frauduloase de examene.

Totodată, au fost puse în executare trei mandate de percheziţie asupra a trei casete de valori deţinute de către doi dintre cei cercetaţi în cauză, la unităţi bancare de pe raza judeţelor Arad şi Timiş, în urma cărora au fost indisponibilizate mai multe bunuri, pentru a fi confiscate.

Astfel, poliţiştii au ridicat sumele de bani menţionate precum şi aurul, pietrele preţioase şi inele cu diamant. Bunurile urmează a fi evaluate patrimonial, în vederea confiscării, se mai arată în comunicat.

Parchetul General a făcut, în 26 iulie, 106 percheziţii la cadre didactice şi studenţi din cadrul celor două universităţi din Arad, într-un dosar numit „Diplome de licenţă fără studii“.

Anchetatorii susţin că mai mulţi studenţi străini ar fi plătit să promoveze examenele la Universităţile „Vasile Goldiş“ şi „Aurel Vlaicu“, din Arad.

În urma perchezițiilor, au fost ridicați peste 350.000 de euro, înscrisuri și sisteme informatice utile cauzei.

Ca urmare a administrării probatoriului, 6 persoane au fost reținute, dintre care 3 au fost ulterior arestate preventiv și 3 arestate la domiciliu, iar față de alte 9 persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.

Din anchetă a reieșit că, în cadrul unor instituții de învățământ superior din Arad s-ar fi constituit rețele infracționale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenți la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a examenelor.

De asemenea, în acest mecanism, studenți care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alți colegi.

În anumite cazuri, banii oferiți în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsați la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relații de prietenie cu cadrele didactice.

În fapt, cadrele didactice ar fi pretins și primit bani și bunuri de la studenți pentru a le oferi lucrări de licență deja elaborate ori pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenți străini, înscriși la grupe ce urmau cursurile în română, fără ca aceștia să înțeleagă limba.

Totodată, informaticienii instituțiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidența situațiilor școlare și ar fi modificat rezultatele obținute de unii dintre studenți ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu răspunsurile corecte, în timpul examenelor.

CITITI SI:

Diplome de licență fără studii. Percheziții la universitățile arădene

Diplome de licenţă fără studii. Contractele de muncă ale profesorilor implicați, suspendate

 

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.