Ziarul electronic al arădenilor

„Dosarul Arad 2021 nu atinge dimensiunea europeană cerută“

foto1Dosarul de candidatură al Aradului în competiția pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 nu atinge dimensiunea europeană cerută, susține artistul plastic Florian Liber.

Într-o postare făcută pe o rețea de socializare, Florian Liber critică și componența delegație care a fost, luni, la București pentru a depune dosarul de candidatură.

„Nu vi se pare că dosarul de candidatură al Aradului 2021 nu atinge dimensiunea europeană cerută de o astfel de competiție?? Vezi în acest sens reputata revistă «Beaux-Arts », nov 2015 referitor la expozitțile de artă plastică organizate de alte capitale europeene ale culturii. Cât despre delegația arădeană care ne-a reprezentat la București… Unde au fost oamenii de cultură de anvergură europeană!? Veleitari? Notă: nu mă refer aici la politicienii locali care au urmat un protocol“, a scris Florian Liber.

În replică, Andrei Ando, directorul Asociației Arad Capitală Culturală Europeană spune că „dimensiunea europeană este în fiecare proiect din dosar“.

„Aradul are ambiția sa devină capitală europeană a culturii, deocamdată nu este. Am convingerea că odată cu avansarea în competiție și dimensiunea europeană va deveni mai puternica și mai evidentă. Dar suntem la start, nu la finish. Sper!“

Aradul și-a depus, luni, la Ministerul Culturii, dosarul de candidatură pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană.

Din delegație au făcut parte: Gheorghe Falcă, primarul Aradului, Adrian Tolea, președintele interimar al Consiliului Județean Arad, Lia Faur, scriitoare, Zoltan Lovas, actor, Giorgiana-Elena Popan, actriță, Michael Bulzan, antreprenor, Ana Maria Cantea Flore, jurnalistă, Kathryn Cloke, voluntar, Paul Cimpoieru, actor.

„A fost o zi importantă pentru oraș! Vineri aflăm dacă ne calificăm în faza următoare! Doamne ajută să avem vineri motive să sărbătorim!“, a menționat Andrei Ando.

În luna octombrie, Ministerul Culturii a acceptat candidaturile a 14 orașe din România la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Cele 14 orașe sunt: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara şi Târgu-Mureş.

Programul “Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. În 2007, oraşul Sibiu a deţinut acest titlu, alături de Luxemburg.

foto: Facebook

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.