Ziarul electronic al arădenilor

Dosar penal în cazul a zece persoane executate de comunişti. Rămăşiţele lor sunt căutate la Pomenirea

Procurorii Parchetului Militar Timişoara au întocmit un dosar de cercetare penală pentru omor şi infracţiuni contra umanităţii în cazul celor zece persoane care au fost executate de securişti în 1958 pentru că ar fi comis fapte împotriva regimului comunist, ale căror rămăşiţe sunt căutate, începând de marţi, în Cimitirul Pomenirea din municipiul Arad.

Procurorii afirmă că mai există în viaţă persoane care pot răspunde penal în acest caz, în timp ce urmaşii victimelor îşi doresc în primul rând să recupereze osemintele pentru a face înmormântări creştineşti.

Ancheta procurorilor militari a început în urma unei sesizări depuse de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), care organizează acţiunea de căutare şi recuperare a rămăşiţelor umane.

Prim-procurorul Radu Ilina, din cadrul Parchetului Militar Timişoara, a declarat, marţi, la Arad, unde participă la săpăturile arheologilor, că a fost deschis un dosar penal „pentru cercetări competente în vederea stabilirii împrejurărilor concrete şi mai ales a autorilor nemijlociţi ai uciderii unui număr de zece deţinuţi în noaptea de 1 spre 2 septembrie 1958”.

„Se pare că atunci au fost scoşi din Penitenciarul Timişoara de lucrători ai Direcţiei de Securitate, executaţi tot în perimetrul Penitenciarului Timişoara, după care au fost aduşi în raza Cimitirului Pomenirea din Arad, aruncaţi într-o groapă comună, cu toate consecineţele grave şi dramatice pentru familiile şi rudele lor. În funcţie şi de rezultatul cercetării din teren, urmează să se întreprindă examinări judiciare, analiză patologică a rămăşiţelor umane, vom pleca de la victime pentru a reface adevărul acelor vremuri”, a spus colonelul Radu Ilina.

Întrebat de News.ro dacă mai există persoane care pot răspunde penal pentru uciderea celor zece persoane, procurorul a declarat că există informaţii că sunt în viaţă mai mulţi responsabili.

„Din informaţiile noastre, mai există în viaţă persoane care pot fi trase la răspundere, pentru că vorbim de comanda plutonului de execuţie, de componenţa acelui pluton şi nu în ultimul de cei ce au ordonat această măsură de suprimare a vieţii”, a spus Ilina.

Conform sursei citate, în dosar s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracţiuni de omor şi infracţiuni contra umanităţii, fapte care sunt imprescriptibile.

Unul dintre puţinii urmaşi ai celor executaţi a fost prezent, marţi, la locul săpăturilor, declarându-le jurnaliştilor că principala dorinţă a sa este aceea de a face o înmormântare creştinească.

Istoricul Marius Oprea, fondator al IICCMER, a declarat că cei zece executaţi făceau din aşa numitul lot „Szoboszlay Aladar”, grupare condusă de un preot ”care înepând cu vara anului 1955 a organizat cea mai puternică structură politică de opoziţie la adresa regimului comunist, Partidul Muncitoresc Creştin”.

„Cei zece au fost reabilitaţi judiciar (în 2010 – n.r.), deci putem vorbi de victime nevinovate ale represiunii comuniste. Am lucrat şi în alte zone în care au fost înmormântaţi deţinuţi ai regimului comunist. Am găsit mulţi oameni executaţi sumar de către Securitate şi îngropaţi în locuri izolate, în păduri, în munţi, în circa 40 de locuri din ţară. În cei peste zece ani în care facem astfel de investigaţii, am găsit în jur de o sută de cadavre până acum din peste 100.000. Nu se cunoaşte o cifră exactă a victimelor comunismului, dar personal am găsit în arhive până acum numele a 617.872 persoane care au suferit măsuri represive din partea regimului comunist şi se poate estima că peste 100.000 au murit pe parcursul detenţiei, internării lor în lagăre de muncă forţată sau fiind executaţi”, a spus istoricul Marius Oprea.

Organizatorul acţiunii de la Arad, Gheorghe Petrov, din cadrul IICCMER, a spus că se fac săpături în trei locuri de pe o parcelă a cimitirului arădean, existând mărturii că în perimetrul respectiv este groapa comună.

sursa: News.ro

CITITI SI: Acțiune de căutare și deshumare a 10 persoane condamnate la moarte și executate

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.