Ziarul electronic al arădenilor

Disciplina clerului din toate instituţiile bisericeşti, analizată periodic

Sinoadele mitropolitane din Patriarhia Română vor analiza periodic aspectele privind disciplina clerului şi mirenilor din parohii şi din toate instituţiile bisericeşti şi vor propune Sfântului Sinod soluţii concrete de promovare a vieţii duhovniceşti, a anunţat Patriarhia Română, după sedintele Sfântului Sinod în care au fost analizate şi cazuri legate de aceste aspecte.

Patriarhia spune că este necesară “înnoirea vieţii duhovniceşti şi morale a slujitorilor bisericeşti de toate rangurile, a vieţuitorilor din mănăstiri şi schituri, precum şi a credincioşilor mireni din parohii şi din toate instituţiile bisericeşti”.

În acest sens, Sinoadele mitropolitane din Patriarhia Română vor analiza periodic aspectele privind disciplina clerului şi a mirenilor şi vor propune Sfântului Sinod soluţii concrete de promovare a vieţii duhovniceşti, mai spune Patriarhia Română într-un comunicat transmis după şedinţele de lucru ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care au avut loc marţi şi miercuri.

În cadrul acestor şedinţe au fost luate mai multe hotărâri, una dintre ele vizând înnoirea vieţii duhovniceşti, a precizat sursa citată.

„Decizia Sfântului Sinod de miercuri se explică prin efortul personal pe care trebuie sa îl facă fiecare reprezentant al Bisericii de a trăi în conformitate cu valorile creştine pe care le promovează, inclusiv în discursul public, în predici. E vorba despre un efort de schimbare a vieţii personale, care ne priveşte pe fiecare, dar mai ales pe cei care trebuie să fie repere vii ale trăirii Evangheliei în viaţa de zi cu zi. Îndemnul de ameliorare morală şi sancţionare a unor fapte improprii conduitei creştine se referă strict la clerici.

Mirenii sunt doar subiectul unei necesar înnoite abordări a clerului, care are datoria de a contribui prin strategii pastorale adecvate la intensificarea vieţii duhovniceşti a acestora. Reclamaţiile vor fi analizate şi soluţionate de fiecare eparhie în parte in cadrul Sinoadelor mitropolitane. Ulterior, rezultatele vor fi comunicate sfântului sinod“, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.