Ziarul electronic al arădenilor

Dezbateri publice. Tema: Cetatea Aradului în circuitul urban

Locuitorii municipiului Arad vor fi consultați cu privire la introducerea în circuitul urban a unei părți din Cetatea Aradului, în cadrul unui proiect realizat de Institutul pentru Politice Publice (IPP).

Proiectul este realizat de IPP în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad.

„Scopul acestei iniţiative este de a repune o parte din Cetatea Aradului în circuitul urban, pentru a o reda comunităţii de care aparţine, prin sprijinirea identificării celor mai potrivite soluţii de transformare, cu implicarea directă a cetăţenilor – locuitori ai zonei, a grupurilor civice locale active şi a industriilor creative“, a informat IPP.

Conform sursei citate, partenerii vor demara un proces de conştientizare şi sensibilizare a locuitorilor cu privire la modul în care este afectată calitatea mediului urban.

De asemenea, cetăţenii vor fi implicaţi în dezbateri şi în procesul decizional pentru alegerea unor soluţii durabile şi folositoare comunităţii privind destinaţiile siturilor aflate în stadiu avansat de degradare.

„Folosind o abordare participativă care implică atât comunitatea, cât şi societatea civilă activă în domeniul promovării dezvoltării durabile în plan local, respectiv comunitatea de profesionişti, dar şi modele internaţionale de transformare urbană folosite cu succes în Elveţia – municipalitatea din Lausanne -, proiectul urmăreşte să genereze schimbări de substanţă în modul în care administraţia publică locală gestionează astăzi procesele de transformare a fostelor zone industriale, cu o cât mai largă deschidere spre implicarea tuturor actorilor interesaţi“, a precizat IPP.

Proiectul „Oraşul user-friendly“ este cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Proiectul are un buget total de 58.136 CHF, din care 51.136 CHF contribuţie elveţiană, iar 7.000 CHF contribuţie proprie, a menţionat IPP.

Informaţii actualizate despre aşteptările cetăţenilor cu privire la perspectivele de transformare a fostelor situri industriale/militare şi ideile specialiştilor vor fi puse constant la dispoziţia publicului şi a presei pe întreaga perioada de derulare a proiectului.

Cetatea Aradului, construită în stil Vauban în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, este una dintre puţinele de acest tip din Europa care au rămas perfect conservate.

Obiectivul ocupă o suprafaţă de 90 de hectare, are 47 de pavilioane, iar construcţiile existente ocupă 150.000 de metri pătraţi.

Conform istoricilor, Cetatea Aradului a fost ridicată pentru apărare din ordinele Împărătesei Maria Tereza, iar legenda spune că piatra necesară pentru ridicarea ei a fost adusă de la Jimbolia, din mână în mână, acţiune la care ar fi participat mii de ţărani, mulţi dintre ei murind în timpul lucrărilor.

În ultimele decenii, cetatea a fost ocupată de Armată, servind drept cazarmă militară.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.