Ziarul electronic al arădenilor

Dezbatere. „Literatura – o instituție marginalizată?“

Patru scritori și studenți de la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad au participat, vineri, la dezbaterea „Literatura – o instituție marginalizată?“, încercând să ofere răspunsuri la o temă dezbătută tot mai des în ultimii ani.

Dezbaterea a fost organizată în cadrul proiectului „Voci în cetate“, derulat de Centrul Municipal de Cultură Arad, și a fost coordonată de conf. univ. dr. Carmen Neamțu, de la secția de Jurnalism a Universității „Aurel Vlaicu“.

La începutul dezbaterii, Carmen Neamțu a prezentat date dintr-un sondaj de opinie privind consumul cultural, după care scriitorii invitați au putut să își prezinte ideile pe tema întâlnirii.

Cei care au încercat să ofere răspunsuri la tema dezbaterii au fost Vasile Dan, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad, redactor-şef al revistei de cultură „Arca”, dar și Lucia Cuciureanu, Andrei Mocuţa și Horia Ungureanu.

„Într-una dintre vizitele mele la Paris am rămas ușor mirat de faptul că am văzut oameni cu cartea în mână. I-am văzut în metrou, i-am văzut în mijloacele de transport în comun, în spațiile publice. Și, culmea, acei oameni citeau… La ei, se pare nu «a ajuns», încă, moda cititului pe telefoanele mobile, pe internet.

Din acest punct de vedere, pot să vă spun un singur lucru: literatura ne oferă foarte multe posibilități. Ne oferă posibilitatea de a trăi istoria. Ne oferă posibilitatea de a iubi, gratuit. Dezinteresat. Dar, cel mai important lucru este că  literatura ne oferă o nevoie permanentă, pe care nu o conștientizăm. E nevoia de libertate. Această nevoie, cartea ne-o oferă pe gratis, dincolo de orice morală“, a spus Vasile Dan.

„Considerați cartea electronică o amenințare la cartea scrisă?“, a fost una dintre întrebările puse de unul dintre studenții care au participat la eveniment.

„Întrebarea cred că e așa «A murit sau va muri cartea pe suport de hârtie?». Unii zic că da. Părerea mea personală e că nu. În lumea superdezvoltată din Occident, Premiul Nobel pentru Literatură se dă pentru cartea scrisă pe hârtie. Sigur că există avantaje de care nu ne putem lega în ceea ce privește cartea electronică. Fiindcă stocarea unei biblioteci electronice este, sub toate aspectele, mai lesnicioasă. Eu, fiind creștin, vă spun, nu aș citi Biblia pe suport electronic. Fiindcă, între mine și cartea pe suport de hârtie se crează o relație, o empatie…“, a răspuns Vasile Dan.

De asemenea, cei prezenți au mai evidențiat faptul că, în ultimul timp, cărțile de succes sunt cele care beneficiază de promovare, dar și că se impune o promovare a lecturii încă de pe băncile școlii.

Totodată, participanții la dezbatere au susținut că în Arad se simte nevoia organizării mai multor evenimente dedicate scriitorilor și lecturii.

Aflată la cea a treia ediție, seria de audieri publice „Voci în cetate“ cuprinde trei dezbateri publice care vor avea ca teme subiecte de interes pentru cultura orașului, în special pentru scriitori, editurile de carte și pentru cititori.

IMG_6912.JPG IMG_6929.JPG IMG_6899.JPG IMG_6891.JPG IMG_6893.JPG IMG_6901.JPG IMG_6915.JPG IMG_6931.JPG IMG_6904.JPG IMG_6908.JPG IMG_6890.JPG IMG_6903.JPG IMG_6897.JPG IMG_6898.JPG IMG_6894.JPG IMG_6918.JPG IMG_6900.JPG IMG_6906.JPG

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.