Ziarul electronic al arădenilor

Despre sistem

Sunt nenumărate cazurile când dăm vina pe sistem. Aproape putem spune că am înlocuit în mentalitatea noastră sistemul cu soarta. „Așa-i sistemul“ deja sună de parcă am spune „Așa vrea Dumnezeu“.

Teofil Grădinaru

Dar sistemul e făcut de oameni, conține oameni și se ridică întotdeauna împotriva oamenilor.

Un sistem ciudat este sistemul sanitar. Adică acel sistem care a fost făcut tocmai pentru a ajuta oamenii. Dar, care la adăpostul unei subfinanțări reale și de netăgăduit, produce averi și, totodată, suferințe.

Exemple avem peste tot, de la medicii de familie de la cei din spitale și de la cabinete particulare la policlinici.

Acum se întrevede un nou scandal de proporții: nu mai sunt bani pentru medicamentele compensate sau gratuite. Deci, cei care au ghinionul să se îmbolnăvească în cea de a doua parte a anului, să facă bine să bage adânc mâna în buzunarul propriu și să plătească! De ce? Că așa-i sistemul.

Pe de altă parte, sunt unele boli pe care statul le-a trecut într-un program național. Cancerul, diabetul sau TBC-ul sunt cele mai importante. Și, aș adăuga eu, costisitoare. Iar statul s-a angajat să ofere acestor bolnavi „naționali“ medicamente gratuite. Sau măcar compensate.

Sistemul – creat tot de stat – se opune! Tot nu sunt bani. Iar acești bolnavi cronici – acum nu mai e vorba de perioada îmbolnăviri, primăvară sau toamnă – trebuie să bage mâna mult mai adânc în buzunar pentru medicamente. Aici e ticăloșia maximă a sistemului, pentru că apar în schemă farmaciștii!!!

Dacă cineva are nevoie de un derivat al morfinei, pentru a calma durerile provocate de un neoplasm, primește o rețetă compensată sau gratuită. Merge la farmacie unde nu găsește medicamentul respectiv, pentru simplul motiv că farmacistul știe că nu sunt bani la Casa de Asigurări de Sănătate și automat nu face comandă pentru acest gen de medicamente.

Și, dacă nu fac comandă, atunci nu poți să-l găsești nici la „liber“, adică să plătești integral contravaloarea acestuia, indiferent de faptul că ai banii necesari sau nu.

Și, uite-așa am fost încă o dată învinși de sistem.

De această dată, de sistemul de sănătate unde jocurile nu le fac bolnavii, ci cei sănătoși.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.