Ziarul electronic al arădenilor

Demers pentru eliberarea Cetății Aradului. Cazarma din Gai, transferată Ministerului Apărării

Municipalitatea arădeană a acceptat solicitarea Ministerului Apărării Naționale de a transfera unitatea militară din Gai din domeniul public al municipiului, în domeniul public al statului şi darea acesteia înapoi în administrarea MApN, în scopul reabilitării obiectivului de către instituţia militară, cu fonduri de la bugetul statului.

Anunțul a fost făcut, marți, de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, acesta afirmând că „Primăria Municipiului Arad și-a îndeplinit, în decursul timpului, obligațiile asumate, urmând ca și pe viitor să faciliteze toate demersurile necesare transferului Cetății Aradului către municipiu“.

„Decizia municipalității este de a respecta solicitarea Ministerului. Aradului i-au fost luați în acest an 16 milioane de euro, de aceea credem că Guvernul României poate să își asume financiar sumele necesare pentru reabilitarea Unității Militare Gai și construcției unor noi pavilioane în acea unitate. Ulterior, se va face transferul Armatei din Cetate către Unitatea Militară Gai și, în final, se poate face transferul Cetății către municipalitate. Am solicitat Statului Major General o întâlnire pentru a pune pe hârtie toate documentele necesare acestui transfer. Noi vom îndeplini toate condițiile pentru a evita orice piedică în calea acestui transfer, deoarece suntem interesați de a obține în final cetatea în administrarea municipalității”, a declarat Gheorghe Falcă.

Primarul a mai afirmat că demersurile de preluare a Cetății Aradului de municipalitatea arădeană au început încă din anii 1990, însă până la această dată, proiectul nu a fost finalizat.

„Așa cum rezultă din documentația existentă, de 2 ani de zile Ministerul Apărării Naționale nu a emis un aviz pentru realizarea investițiilor la Unitatea Militară Gai, neexistând, din 2016 până în prezent, nicio întâlnire între Ministrul Apărării și Primarul municipiului Arad, pe această temă. Prin documentul solicitat de Minister, Primăriei municipiului Arad, de transmitere a documentației tehnico-economice, se confirmă faptul că studiile realizate sunt corecte, și nu în ultimul rând se confirmă faptul că cetatea nu este, până la această dată, a Primăriei,  ci este a ministerului, iar acesta are obligația de a o întreține“, a mai explicat primarul Aradului.

Ministerul Apărării Naţionale a solicitat, zilele trecute, Primăriei Municipiului Arad, printr-o scrisoare adresată primarului Gheorghe Falcă de către ministrul Mihai Fifor, iniţierea demersurilor privind transmiterea unității militare din Gai, din domeniul public al municipiului, în domeniul public al statului şi darea acestuia înapoi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în scopul reabilitării obiectivului de către instituţia militară, cu fonduri de la bugetul statului.

Ministerul Apărării Naţionale solicită Primăriei Arad să transfere Armatei cazarma din cartierul Gai, aflată în patrimoniul local, pentru a o moderniza cu fonduri guvernamentale, în condiţiile în care municipalitatea nu şi-a respectat acest angajament luat în momentul în care a primit în administrare Cetatea Aradului, care ar fi trebuit eliberată de militari pentru a fi redată circuitului civil şi turistic.

CITITI SI: Ministerul Apărării vs. Primăria Municipiului. Miza: Cetatea Aradului

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.