Ziarul electronic al arădenilor

De 1 Decembrie, într-un loc al Marii Uniri uitat de arădeni

În octombrie 1918, ofensiva generală aliată pe toate fronturile forţează victoria împotriva puterilor centrale, ale căror armate au intrat în derută.

În interiorul imperiului austro-ungar începe revoluţia burghezo-democratică, prin care naţiunile din imperiu îşi afirmau dreptul la independenţa naţională. Pe teritoriul Transilvaniei iau fiinţă gărzi naţionale pentru menţinerea ordinei, formate din voluntari şi foşti combatanţi.

Într-o casă din centrul Aradului, dr. Ioan Suciu, Ştefan Cicio-Pop şi Vasile Goldiş plănuiesc Marea Unire de la Alba Iulia. În curtea casei, zeci de voluntari depun jurământul de credinţă pentru înrolarea în gărzile naţionale române. Este momentul cheie, în care naţiunea română, renaşte la Arad.

Puţini ştiu acest fapt. De aceea, după 91 de ani şi 40 de zile am poposit în casa din Arad a lui Ştefan Cicio-Pop, care în acele momente găzduia inima Romaniei reîntregite. „Am fost în multe locuri din ţara aceasta, de la Alba-Iulia şi până la Putna, de la Voroneţ şi până la Râmeţ, de la Tismana şi până în Dobrogea… Nu am simţit nicăieri ceea ce simt în oraşul Arad, pentru că aici au fost cei care au ridicat ideea Marii Uniri si cei care au pus bazele Marii Uniri de la Alba Iulia“, spune profesorul Eugen Cristea, prezent la evenimentul organizat de Asociaţia Ştefan Cicio-Pop, la casa unionistului.

Ştefan Aurel Birtolonu este nepotul lui Stefan Cicio-Pop şi de cum am păşit în acest loc plin de istorie ne arată curtea interioară a imobilului, care, acum 90 de ani, era neîncăpătoare, datorită numărului mare de voluntari care depuneau jurământul, în prezenţa unui preot, pentru a fi înrolaţi în gărzile naţionale române.

Mama lui Ştefan Birtolonu, care avea atunci 19 ani, trecea în registru numele voluntarilor, pe o mică măsuţă asezată în curte. „Curtea era plină şi era chiar coadă la înscrieri“, îşi aduce aminte nepotul lui Ştefan Cicio-Pop. „De multe ori, când gărzile imperialiste ungare atacau imobilul, bunicul meu împreună cu Vasile Goldiş şi Ioan Suciu se retrăgeau în pivniţa care era foarte încăpătoare”, mai spune Ştefan Birtolonu.

„Casa din centrul Aradului, de pe strada Ştefan Cicio-Pop, numărul 3, este un loc plin de istorie şi, din păcate, prea puţini dintre arădeni ştiu că pentru câteva luni aici era găzduită inima României reîntregite“, spune Corneliu Pădurean, preşedintele Asociaţiei „Ştefan Cicio –Pop”.

O expoziţie inedită cu documente a fost deschisă cu această ocazie. Profesorul Mircea Timbus aprecia la deschidere că „momentul este cu atât mai important cu cât documentele aduse din arhivele de documentare naţionale revin, după 91 de ani, în locul unde au fost elaborate de corifeii Marii Uniri de la Alba-Iulia. (Ioan Suciu)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.