Ziarul electronic al arădenilor

Cursele Tarom pe Aeroportul din Arad, din martie 2019

Compania Tarom va începe operarea curselor aeriene pe ruta Arad – București, și retur, anul anul viitor, cel mai probabil în luna martie, până atunci urmând să fie efectuate stagii de pregătire a personalului Aeroportului din Arad, dar și să fie rezolvate unele probleme tehnice.

Reprezentanții Tarom au fost prezenți, joi, la Arad, unde s-au întâlnit cu conducerea Aeroportului, precum și cu cea a Consiliului Județean.

„Astăzi a fost o vizită preliminară a reprezentanților Tarom, urmează să se efectueze un audit, să tragem unele concluzii, în special legate de orarul curselor, dar și de posibilele destinații”, a precizat Ovidiu Moșneag, directorul general al Aeroportului Arad.

Raluca Zomoniță, director Operațiuni Sol în cadrul Companiei Tarom, a avut o intervenție punctuală asupra colaborării și a dotărilor pe care le are Aeroportul din Arad.

„Mă bucur că particip la un moment istoric pentru ambii parteneri, atât pentru Aeroportul Arad, și aici mă refer la județul Arad, la comunitatea arădeană, și, respectiv, Compania Tarom. După 15 ani, este un moment istoric, în apropierea zilei de 1 decembrie, în An Centenar, ne bucurăm să fim împreună și să începem construcția unei colaborări pe termen cât mai lung. Astăzi am dorit să facem o vizită, să vedem facilitățile aeroportuare pe care ni le oferă Aeroportul Arad. La o primă impresie, pot să vă confirm faptul că ne-a plăcut ce-am văzut, este un aeroport aerisit, foarte generos din punct de vedere al spațiilor, dar și pentru fluxul de pasageri. Repet, este un aeroport generos din prisma pasagerului, ca experiență. Am urmat fluxurile de pasageri, de la intrarea în Aeroport, continuând cu zona de check-in, filtre de securitate și porți de îmbarcare și am fost plăcut surprinși că spațiul terminalului oferă toate facilitățile de care un operator aerian are nevoie, pentru a oferi pasagerilor călătorii cât mai facile, mai plăcute și mai rapide. Astăzi vom perfecta această colaborare prin semnarea celor două contracte, între Compania Tarom și Aeroportul Arad, pentru ca în perioada care urmează să construim un program al zborurilor ce vor fi operate de pe acest Aeroport“, a spus Raluca Zomoniță.

Reprezentatul Tarom a mai afirmat că s-a pus bazele cerințelor operaționale pentru operarea pe Aeroportul Arad și au fost stabiliți pașii de urmat, a instruirii personalului Aeroportului, instruire pe care o va asigura Compania Tarom, la București, o perioadă de 5 săptămâni.

„În această săptămână vom stabili un orar de zbor, să vedem care ar fi perioadele de timp într-o săptămână, pentru ca atât Aeroportul Arad, cât și Compania Tarom să aleagă cea mai optimă perioadă din punct de vedere tehnico-economic. Ca urmare a acestei decizii vom promova zborurile și vor exista și sistemele de rezervări. Noi estimăm rezolvarea acestor pași până la sfârșitul anului, începutul lunii ianuarie. În primă fază ne gândim la zboruri interne. Nu suntem încă hotărâți la frecvența zborurilor pe săptămână, dar începem cu zboruri interne, urmând ca în funcție de potențial, de perioada de «maturizare» a zborurilor respective, să «construim» alte curse. Specialiștii din direcțiile comerciale ale ambelor entități – Tarom și Aeroportul Arad – și împreună vom lua decizia cea mai bună”, a mai declarat Raluca Zomoniță.

Alexandru Slivka, șeful Serviciului Proceduri și Contracte Handling al Companiei Tarom, a completat acest calendar, afirmând că mai este necesară instalarea unor instrumente de comunicații și de verificare pentru ca Tarom să opereze efectiv pe Aeroportul din Arad.

„Acest aspect face ca primele zboruri Tarom de pe Aeroportul din Arad să se materializeze abia anul viitor, cel mai probabil în luna martie. Afirm acest lucru și din prisma experienței, dar și a unei strategii, știut fiind faptul că luna februarie este, de obicei, o lună «moartă» pentru companiile  aeriene și dorim să ne începem activitatea la Arad cu un coeficient de ocupare a locurilor bun”, a precizat Alexandru Slivka.

Acesta a mai spus că „vor fi zboruri regulate, urmând ca în funcție de interesul călătorilor să dezvoltăm și să diversificăm zborurile“.

„O legătură bună e cea cu Bucureștiul. Încercăm să oferim arădenilor posibilitatea ca de la București să zboare mai departe. Chiar dacă există și alte opțiuni, subliniez că fluxul normal spre București cuprinde zboruri spre Orientul Mijlociu sau spre Est, spre exemplu. Avem curse spre Odessa, Tbilisi, Baku sau Erevan, toate funcționale. Aradul, ca pol de zbor este captivant și pentru că am identificat aici un culoar de tranzit între zborurile interne și cele externe, pe care nu îl regăsim la alte Aeroporturi”, a mai adăugat șeful Serviciului Proceduri și Contracte Handling al Companiei Tarom.

La sfârșitul anului trecut, parlamentarii PSD Arad au anunțat că zborurile companiei Tarom vor fi reluate de la 1 decembrie, pe Aeroportul Arad.

Aeroportul Arad nu a mai avut curse regulate din primăvara anului 2015, când Wizz Air s-a retras, compania operând până atunci pe ruta Arad – Milano (Bergamo). Ulterior, şi operatorul de curse cargo DHL a renunţat la zborurile de pe pista locală.

În ultimii doi ani, pe Aeroportul din Arad au fost operate curse charter, în sezonul estival, cu destinația Antalya.

Aeroportul din Arad deţine o aerogară modernă, finalizată în primăvara anului 2016, când a fost inaugurat un terminal nou, pentru plecări, care a costat aproape două milioane de euro.

CITITI: Tarom va avea curse spre București de pe Aeroportul Arad

comentarii

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.