Ziarul electronic al arădenilor

Curiozități despre Cupa Mondială la fotbal 2018

Mai sunt puține zile până la startul celei mai importante competiții fotbalistice pe mapamond. Se poate scrie o carte întreagă având ca temă curiozități despre Cupa Mondială la fotbal 2018, lectura lor introducându-ne în atmosfera specială a acestui eveniment grandios.

Nu suntem superstițioși, așa că iată 13 statistici relevante pentru istoria „Mondialelor”.

1. Cei care nu urmăresc îndeaproape fotbalul internațional ridică o sprânceană când aud că statul Costa Rica are echipa națională calificată la turneul final al Cupei Mondiale. În realitate, Oscar Duarte (Espanyol), Keylor Navas (Real Madrid), Joel Campbell (Betis Sevilla), Bryan Ruiz (Sporting Lisabona), Cristian Gamboa (Celtic) sunt doar câțiva fotbaliști costaricani care joacă la echipe de prim plan.

Și încă ceva: Costa Rica a fost una dintre cele trei echipe neînvinse la precedenta ediție a mondialelor (excluzând penalty-urile), alături de Olanda și Germania.

2. Multe naționale de fotbal, chiar respectabile, nu au prezențe la turnee finale ale CM câte au strâns în carieră mexicanul Antonio Carbajal și neamțul Lothar Matthäus (câte 5). La această bornă poate ajunge un alt mexican, Rafael Marquez, dacă vreo problemă de sănătate de ultimă oră nu îl va împiedica să ajungă în Rusia.

3. Bine că a plecat Christoph Daum! Potrivit statisticii, România nu avea nicio șansă să câștige Cupa Mondială cu el pe banca tehnică. Lăsând gluma la o parte, observăm că fiecare turneu final a fost câștigat de naționale având la timonă antrenori autohtoni.

4. Germania a fost singura echipă din zona europeană care a câștigat toate meciurile din grupa de calificare: 3-0 și 6-0 cu Norvegia, 3-0 și 2-1 cu Cehia, 2-0 și 3-1 cu Irlanda de Nord, 8-0 și 7-0 cu San Marino, 4-1 și 5-1 cu Azerbaidjan. Nemții au avut golaveraj +39!

5. Pe stadioanele din Rusia va răsuna „God Save the Queen”, așa cum s-a întâmplat la alte 14 turnee finale ale Cupei Mondiale. Anglia, care are cota 17.00 să câștige competiția din Rusia, la Netbet, s-a calificat pentru a șasea oară consecutiv, egalând un record care datează din perioada 1950-1970.

Naționala Albionului are în componență câțiva jucători interesanți, iar prestația din prima repriză a amicalului cu Nigeria (2-1) le dă dreptul fanilor să spere la fazele superioare ale competiției din Rusia.

La rândul ei, Franța s-a calificat la al 15-lea turneu final de CM din istoria sa și are șase calificări la rând. Este un record pentru „cocoși”, care beneficiază de cel mai scump lot dintre toate echipele participante.

6. Elveția merge în Rusia cu gânduri mari. Jurnaliștii și suporterii le amintesc fotbaliștilor că naționala din Țara Cantoanelor a ajuns în sferturile de finală ale Cupei Mondiale la ediția din 1954, când Elveția a găzduit competiția. De atunci, nu a mai trecut de faza grupelor, în ciuda unui lot decent, ca individualități.

7. Apărările adverse vor face antrenamente speciale anti-Cristiano Ronaldo. „Ucigașul” din atacul lui Real Madrid și-a făcut datoria cu prisosință și pentru echipa națională a Portugaliei, pentru care a înscris de 15 ori și a dat 3 pase decisive în campania de calificare. Nu există jucători cu cifre ofensive mai bune.

8. O statistică utilă pentru pariori: Croația a pierdut primul meci de la Cupa Mondială la precedentele trei participări. Ce-i drept, în 2006 și în 2014 a jucat contra Braziliei. În Rusia, croații dispută primul meci din faza grupelor contra Nigeriei, pe 16 iunie, iar cota pentru victoria africanilor este 5.50 la Fortuna.

9. O altă statistică utilă pentru cine joacă la pariuri pe Cupa Mondială 2018: toate golurile marcate de Danemarca la turneele finale mondiale (27 la număr) au fost din interiorul careului!

10. Arabia Saudită este o echipă de poveste: de când s-a încheiat campania de calificare pentru competiția globală din Rusia, saudiții au dat afară doi antrenori, pe Bert van Marwijk și pe Edgardo Bauza!

11. Selecționerul Rusiei, Stanislav Cercesov, a jucat în acel meci de cartea recordurilor de la CM 1994, contra Camerunului (6-1), în care Oleg Salenko a marcat 5 goluri. Salenko a ieșit golgheterul turneului, chiar dacă Rusia nu a trecut de grupe. Fedor Smolov are la Admiral cota 126.00 să câștige Gheata de Aur la CM 2018.

12. Din 1978 încoace, Germania a ajuns în finală de cinci ori, iar Argentina de patru ori.

13. Uruguay a ajuns de 16 ori la turneul final al Cupei Mondiale. Doar Brazilia, Germania, Argentina și Italia au mai multe calificări la activ.

Apropo de Italia: ne va lipsi în această vară. Indiferent că joacă defensiv sau ofesiv, „squadra azzura” are un farmec aparte. Este mereu amuzant să-i vedem pe italieni gesticulând specific împotriva deciziilor arbitrilor. Alibec parcă nu are același haz.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.