Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

prognoza-meteo-vremea-2Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 7 – 20 martie 2016.

În Banat, intervalul va debuta cu o vreme caldă pentru prima decadă a lunii martie, astfel încât media regională a valorilor maxime va fi de 15 grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de 5 grade.

Ulterior se va produce o răcire treptată, cele mai coborâte valori urmând a se înregistra în intervalul 14-19 martie, când vremea va deveni mai rece decât în mod obişnuit, cu temperaturi maxime, în medie regională, de 8…10 grade şi minime ce pot coborî uşor sub 0 grade.

Vor fi ploi însemnate cantitativ la începutul intervalului, dar şi pe 9 şi 10 martie.

După acest interval, ploile se vor semnala pe arii mai restrânse şi vor fi în general slabe cantitativ, dar trecător vor fi posibile şi precipitaţii mixte.

În Crișana, în prima zi a intervalului, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale. Temperaturile maxime vor fi, în medie regională, de 14 grade, iar cele minime de 5…6 grade.

Ulterior regimul termic va scădea, mai semnificativ după data de 14 martie, când se va ajunge la o medie a valorilor maxime de 6…9 grade, iar cele minime vor fi uşor negative, situându-se în jurul valorii de -1 grad, astfel încât vremea va deveni mai rece decât în mod normal în această perioadă.

Vor fi ploi însemnate cantitativ în cursul zilei de luni 7 martie şi în noaptea de luni spre marţi (7/8 martie). În restul intervalului de prognoză, ploile vor fi în general slabe şi cu o probabilitate mai mare de apariţie în jurul datei de 15 martie, când trecător vor fi posibile şi precipitaţii mixte.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.