Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

prognoza-meteo-vremea-2Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 9 – 22 mai 2016.

În Banat, în prima săptămână a intervalului de prognoză temperatura aerului va creşte uşor şi treptat, astfel încât maximele diurne vor atinge 24 de grade în jurul datei de 13 mai.

Minimele nocturne vor marca şi ele o creştere, de la 8 la 13 grade. Ulterior, vremea se va răci, iar între 16 şi 18 mai se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime de 18…19 grade şi ale celor minime de 8 grade.

Începând din 19 mai şi până la sfârşitul perioadei de prognoză, un nou proces de încălzire treptată va aduce regimul termic la valori apropiate de normele perioadei, respectiv 22 de grade ziua şi 11 grade noaptea, în medie.

Averse pe arii mai extinse şi mai importante cantitativ se vor semnala în jurul datei de 12 mai, dar probabilitatea de ploaie se va menţine ridicată până pe 16 mai, după care doar izolat şi trecător vor mai fi ploi slabe.

În Crișana, în primele zile ale intervalului de prognoză vremea se va încălzi uşor de la o zi la alta, iar primele două zile vor fi ploi de scurtă durată pe arii destul de restrânse, dar, între 12 şi 15, media temperaturilor maxime va creşte până spre 24 de grade.

Temperaturile minime vor avea o evoluţie similară, fiind în creştere de la 7 la 13 grade.

Începând din 13 mai regimul termic va marca o scădere, iar între 15 şi 18 mai vor fi valori diurne de 18 grade şi nocturne de aproximativ 7 grade.

O nouă încălzire a vremii va avea loc în ultima parte a intervalului, astfel încât spre 22 mai se vor atinge valori comparabile cu normele climatologice ale perioadei, de 22 de grade în cursul zilei şi 10 grade noaptea.

 În mai, aria averselor se va extinde şi izolat se pot cumula cantităţi de apă mai importante. Între 16 şi 22 mai probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine relativ ridicată, dar ploile se vor semnala doar izolat şi trecător.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.