Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

prognoza-meteo-vremea-2Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 11 – 24  iulie 2016.

În Banat, după vremea călduroasă din primele trei zile ale intervalului de prognoză, caniculară în orele amiezii mai ales în zona de câmpie a regiunii, va urma o scădere semnificativă a valorilor termice, până la o medie regională de 24 de grade a maximelor diurne și de aproximativ 12 grade a minimelor nocturne – valori mult mai scăzute decât cele climatologic specifice mijlocului lunii iulie.

Dar, începând din data de 18 iulie, vremea se va încălzi treptat, astfel că în intervalul 20 – 24 iulie se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 30…32 de grade şi minime de 16…18 grade.

În perioada 14 – 17 iulie, vor fi intervale de timp în care instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și se vor acumula cantități de apă însemnate.

În restul intervalului de prognoză, doar sporadic și pe spații restrânse se vor semnala ploi de scurtă durată, cu o probabilitate ceva mai mare de apariție spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză.

În Crișana, în primele trei zile valorile termice diurne vor caracteriza o vreme călduroasă, local caniculară marți și miercuri (12 și 13 iulie), când media regională a maximelor termice va fi de 34 de grade, în timp ce minimele termice vor ajunge să se situeze în jurul unei medii de 18 grade în diminețile de 13 și 14 iulie.

Ulterior, temperatura aerului va scădea accentuat, astfel că până în jurul datei de 17 iulie va predomina o vreme răcoroasă, cu maxime diurne, în medie, de numai 23…26 de grade și minime în jur de 12 grade.

La începutul celei de-a doua săptămâni temperaturile vor fi în creștere treptată spre medii de 29…31 de grade ale maximelor termice şi de 15…17 grade ale celor minime. Vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în perioada 13 – 17 iulie, când se vor înregistra cantități de apă însemnate, iar în rest ploile se vor semnala pe arii mai restrânse și vor fi mai puțin importante cantitativ.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.