Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

prognoza-meteo-vremea-2Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 13 – 26 iunie 2016.

În Banat, în primele două zile ale intervalului valorile termice diurne vor fi mai scăzute decât mediile multianuale specifice acestei perioade, cu o medie a maximelor în jur de 23 de grade.

Până spre sfârșitul primei săptămâni vremea se va încălzi accentuat, cu temperaturi care vor putea depăși ușor 35 de grade. Din data de 19 iunie, deși maximele vor scădea ușor și treptat, vremea se va menține călduroasă în cea mai mare parte a regiunii.

O revenire la valori termice normale pentru această dată se va produce în ultimele zile ale intervalului de prognoză.

Temperaturile minime nu vor avea variații importante până în data de 16 iunie, iar media lor, pe întreaga regiune va fi 14…15 grade. În 17 iunie temperaturile nocturne vor crește chiar și cu mai mult de 4 grade, iar până în data de 22 iunie se vor atinge valori minime care local vor depăși 20 de grade.

În zilele următoare, regimul termic va fi în scădere ușoară, spre o medie de aproximativ 16 grade. Vor fi averse, local, importante cantitativ în primele 3 zile ale intervalului. Ploi de scurtă durată vor apărea şi în zilele care urmează, dar pe spații mai restrânse.

În Crișana, în primele zile ale intervalului de prognoză temperaturile maxime se vor menține, în general, sub 25 de grade, apoi se va încălzi considerabil, iar cel mai cald va fi în zilele de 17 și de 18 iunie, când maximele vor avea valori în jur de 35 de grade.

În intervalul următor valorile termice vor scădea ușor și treptat, totuși vremea va rămâne mai caldă decât în mod normal la această dată, în unele zile posibil caniculară.

Valori termice apropiate de mediile climatologice se vor putea înregistra abia spre sfârșitul intervalului. Regimul termic nocturn va evolua asemănător, cu temperaturi minime, în medie, de 13 grade în primele zile și în jur de 19 grade între 17 și 20 iunie. Până în data de 15 iunie vor fi averse pe arii extinse, în general moderate cantitativ, apoi gradul de instabilitate se va reduce.

Condiții pentru ploi de scurtă durată vor fi aproape în fiecare zi, dar pe suprafețe mici.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.