Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

prognoza-meteo-vremea-2Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 23 mai – 5 iunie 2016.

În Banat, după o primă zi cu vreme mult mai caldă decât ar fi normal, valorile termice diurne vor marca o scădere accentuată, astfel că pe 24 şi 25 mai vor avea o medie regională de numai 20 de grade.

Ulterior, vremea se va încăzi uşor şi treptat, atât ziua cât şi noaptea, urmând ca în perioada 29 – 31 mai să se înregistreze, în medie, temperaturi maxime de 27…29 de grade şi minime de 14…16 grade, valori cu mult mai ridicate decât normalul climatologic al sfârşitului primăverii.

Luna iunie va debuta cu o nouă scădere a temperaturii aerului, până la maxime diurne de 24…25 de grade şi minime nocturne de 13…14 grade, în medie regională, ceea ce va caracteriza un regim termic în general normal.

Vor fi averse, cu o probabilitate mai mare şi pe arii mai extinse pe 24 şi 25 mai, dar şi în intervalul 30 mai – 5 iunie, când şi cantităţile de apă vor fi mai însemnate.

În Crișana, scăderea accentuată a valorilor termice de la începutul intervalului de prognoză va fi urmată de o încălzire treptată în perioada 26 – 30 mai, când vremea va deveni mult mai caldă decât ar fi normal pentru această perioadă.

La începtul lunii iunie se va consemna o nouă scădere a valorilor de temperatură, ce se vor apropia de cele climatologic specifice datei calendaristice, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză acestea nu vor mai avea variaţii semnificative.

Astfel, media regională a temperaturilor maxime va urca de la 20 de grade pe 24 – 25 mai, spre 28 de grade în data de 30 mai, iar în intervalul 2 – 5 iunie se va menţine relativ constantă în jurul valorii de 24 de grade.

Minimele termice vor varia, în medie, de 10 grade, în data de 25 mai, la 15 grade, în jurul datei de 31 mai, apoi vor scădea până la 13 grade, după 2 iunie.

Vor fi averse pe arii mai extinse în zilele de 24 şi 25 mai, dar şi în intervalul 30 mai – 5 iunie, când şi cantităţile de apă vor fi mai însemnate. În restul perioadei, acestea vor fi sporadice şi la o intensitate redusă.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.