Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 5 – 11 martie 2018.

În Banat, în prima săptămână a intervalului de prognoză tendința generală de evoluție a vremii se va concretiza printr-un proces de încălzire, ce va determina o creștere a mediei temperaturilor diurne de la 6…7 grade în prima zi, până la aproximativ 17…18 grade la final de săptămână.

Minimele termice nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, fiind în creștere de la -7…-6 grade la începutul intervalului, până la aproximativ 6 grade în jurul datei de 11 martie, când vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă a anului.

În a doua săptămână regimul termic va avea ușoare fluctuații, astfel încât maximele se vor încadra, în medie regională, între 13 și 18 grade, iar minimele vor fi cuprinse, în general, între 3 și 6 grade.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar între 6 și 8 martie, precum și în intervalul 11-13 martie, acestea se vor semnala pe arii extinse și pot fi mai importante cantitativ.

În Crișana, temperatura aerului va fi în creștere treptată, de la valori medii ale maximelor diurne de 7 grade în prima zi a intervalului de prognoză, până la 16 grade pe data de 11 martie, interval în care și minimele nocturne vor crește de la -9 până la 6…7 grade.

În intervalul 12-18 martie se va menține un fond de vreme caldă, cu temperaturi maxime situate, în medie, între 12 și 18 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 13 martie, și cele mai ridicate pe 16 martie. Regimul termic nocturn va fi, de asemenea, în creștere semnificativă în decursul primei săptămâni a perioadei de prognoză, când media regională a temperaturilor minime, de aproximativ -9 grade la început, va atinge 5…6 grade pe 11…12 martie.

În a doua săptămână minimele nocturne vor avea ușoare variații și se vor situa, în general, între 2 și 6 grade.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată aproape pe tot parcursul celor două săptămâni ale prognozei, însă pe 6…7 martie și, din nou, în intervalul 11 – 13 martie, acestea pot fi mai însemnate cantitativ și se vor semnala pe arii relativ extinse.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.