Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 27 noiembrie – 10 decembrie 2017.

În Banat, intervalul va debuta cu o vreme mai rece decât în mod obișnuit la sfârșit de noiembrie, media valorilor maxime urmând a fi de 4 grade, iar a celor minime de -4…-2 grade.

Ulterior vremea se va încăzi ușor, astfel că în zilele de 29 și 30 noiembrie se va înregistra o medie regională a valorilor maxime de 8…9 grade și minime de 2 grade.

După acest interval se întrevede o nouă răcire, ce va aduce regimul termic ușor sub normalul perioadei; temperaturile maxime din 3 și 4 decembrie vor fi, în medie, de numai 1…2 grade, iar cele minime în jur de -4 grade.

Spre finalul intervalului de prognoză sunt estimate valori termice maxime în medie de 4….5 grade și minime în jur de -1 grad.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie, când și cantitățile de apă vor putea fi însemnate.

În Crișana, în primele două zile ale intervalului de prognoză regimul termic va fi sub cel normal caracteristic acestei perioade, cu o medie regională a maximelor de 4 grade și minime de -4…-2 grade.

Apoi, vremea se va încălzi, iar în zilele de 29 și 30 noiembrie vor fi valori diurne de aproximativ 8 grade și nocturne de 1…2 grade. Ulterior, vremea se va răci, mai accentuat în 3 și 4 decembrie, când se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 1…2 grade și minime de -5…-4 grade.

Până spre finalul primei decade a lunii decembrie (10 decembrie) valorile termice estimate vor fi apropiate de mediile multianuale, cu maxime în medie de 3…4 grade și minime în jur de -2 grade.

Vor fi precipitații pe arii extinse spre finalul primei săptămâni de prognoză (30 noiembrie – 3 decembrie), iar, mai ales pe 30 noiembrie, vor fi posibile și cantități însemnate.

Ulterior, probabilitatea pentru precipitații va fi mai redusă, urmând să crească după data de 8 decembrie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.