Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 30 ianuarie  – 12 februarie 2017.

În Banat, vremea va fi rece la începutul intervalului, cu medii termice de 2…3 grade ziua şi -7..-6 grade noaptea, dar între 1 şi 4 februarie se va resimţi un proces de încălzire treptată ce va determina maxime diurne de 12…13 grade şi minime nocturne de 1…3 grade.

Ulterior, până spre 7 februarie, valorile termice vor scădea de la o zi la alta, spre valori normale pentru această perioadă a anului, respectiv temperaturi maxime de 7…8 grade şi minime de -1…0 grade, medii ce se vor menţine aproximativ constante până la sfârşitul intervalului de prognoză.

Probabilitatea pentru precipitaţii la nivel local şi, în general, slabe cantitativ, va fi mai mare în jurul datei de 1 februarie şi în intrevalul 5 – 10 februarie.

În Crișana, media temperaturilor maxime va creşte, de la aproximativ 3 grade în prima zi a intervalului de prognoză, până la 13 grade pe 4…5 ianuarie, când vremea va deveni caldă pentru această perioadă.

Între 5 şi 7 februarie vremea se va răci treptat, valorile termice devenind apropiate de normele perioadei, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 7…8 grade, în jurul căreia se vor menţine până la finalul celor două săptămâni de prognoză.

Regimul termic nocturn va avea o evoluţie asemănătoare, media temperaturilor minime fiind în creştere de la -7…-6 grade la începutul intervalului, până la 2…3 grade în intervalul 4 – 6 februarie. Apoi va avea loc o uşoară răcire, care va determina scăderea temperaturii spre valori medii apropiate de normele perioadei, de 7…8 grade ziua şi -2…0 grade noaptea, ce se vor menţine relativ constante între 7 şi 13 februarie.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, în general slabe și pe arii restrânse, va fi în creștere în intervalele 31 ianuarie – 2 februarie şi 5 – 10 februarie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.