Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 26 decembrie 2 – 15 ianuarie 2017.

În Banat, temperatura aerului va fi în scădere în prima parte a intervalului, apoi va creşte uşor, dar valorile termice se vor menţine, în general, sub normele specifice perioadei.

Pe parcursul primei săptămâni, maximele diurne vor scădea de la medii regionale de 6…7 grade, spre aproximativ -6 grade în zilele de 6 şi 7 ianuarie, iar minimele nocturne se vor situa, în medie, între -9 şi -3 grade, mai scăzute în jurul datei de 7 ianuarie, când se vor înregistra -14…-15 grade.

În cea de-a doua săptămână, regimul termic se va menţine relativ constant, fiind caracterizat de medii ale valorilor maxime cuprinse între -2 şi 1 grad şi ale celor minime situate între -9 şi -5 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în perioada 4-5 ianuarie şi din nou după data de 7 ianuarie.

În Crișana, în perioada 6-7 ianuarie, vremea va fi deosebit de rece, geroasă îndeosebi noaptea şi dimineaţa.

Temperatura aerului, în scădere în prima parte a intervalului, apoi în creştere uşoară şi treptată, va avea valori sub cele climatologic specifice acestei perioade. În prima săptămână, vor fi maxime termice cuprinse între -9 şi -1 grad, mai ridicate în prima zi până la 5…6 grade şi minime între -7 şi -5 grade, mai scăzute în intervalul 6 – 8 ianuarie, când se vor înregistra valori medii de -17…-13 grade.

În a doua săptămână a intervalului de prognoză nu vor fi variaţii mari ale regimului termic, astfel încât mediile diurne se vor situa între -3 şi 1 grad, iar cele nocturne vor fi cuprinse între de -10 şi -5 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în jurul datei de 4 ianuarie şi, din nou, între 7 şi 15 ianuarie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.