Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

prognoza-meteo-vremea-2Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 14 – 27 noiembrie 2016.

În Banat, în primele trei zile ale intervalului vremea va fi deosebit de rece, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa în jurul valorii de 4 grade, în timp ce a minimelor va fi de -4…-3 grade.

Ulterior, până la sfârşitul primei săptămâni, valorile termice vor creşte semnificativ, astfel că în 19 şi 20 noiembrie, media maximelor, pe întreaga regiune, va ajunge la 13 grade, în timp ce a minimelor va fi de 5…6 grade, urmând a caracteriza o vreme caldă pentru această dată.

În cea de a doua săptămână temperaturile medii diurne vor scădea, uşor şi treptat, de la valori de 12…13 grade la început, până la 10 grade la sfârşitul intervalului, când se vor apropia de mediile climatologice specifice ultimei decade a lunii noiembrie.

Temperaturile minime vor fi, în medie, în jurul a 4 grade. Probabilitatea de ploaie, pe arii extinse, va fi redicată în jurul datei de 20 noiembrie şi în ultimele zile ale intervalului de prognoză. În rest doar izolat vor fi posibile precipitaţii slabe.

În Crișana, în intervalul 14…16 noiembrie, vremea va fi deosebit de rece, cu o medie a valorilor diurne de 2…3 grade.

În zilele următoare temperaturile maxime vor creşte semnificativ, astfel că la sfârşitul primei săptămâni de prognoză vremea va deveni mai caldă decât ar fi normal în această perioadă, cu maxime termice, în medie, pe întreaga regiune, de 14 grade.

În cea de a doua săptămână, temperaturile vor începe să scadă uşor şi treptat, de la valori medii maxime de 13…14 grade în primele zile, la 10…11 grade la finalul intervalului.

Temperaturile minime vor avea variaţii asemănătoare, cele mai mici valori medii se vor atinge în jurul datei de 16 noiembrie, -5 grade, iar cele mai mari, în zilele de 20 şi 21 noiembrie, 5…6 grade.

În datele de 14 şi de 16 noiembrie vor fi, local, mai ales ninsori, iar ploi pe arii relativ extinse vor apărea în jurul datei de 20 de noiembrie, precum şi în ultimele zile ale intervalului. În rest condiţiile de precipitaţii vor fi reduse.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.