Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea de Florii și Paști

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 3 – 16 aprilie 2017.

În Banat, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, valorile termice vor fi în scădere semnificativă față de cele înregistrate la debutul lunii aprilie, astfel că, în special în perioada 6-7 aprilie, acestea vor ajunge să caracterizeze o vreme răcoroasă.

Media temperaturilor maxime va fi de 12…17 grade, iar cea a minimelor de 4…7 grade.

Începând din data de 9 aprilie vremea se va încălzi din nou, astfel că valorile diurne, în cea mai mare parte a timpului, vor urca până la o medie de 20…22 de grade, iar cele nocturne vor fi de 6…10 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată pe parcursul intervalului de referință, dar în special în perioadele 4 -7 aprilie și 12-14 aprilie, când aversele vor cuprinde areale extinse și vor fi în general moderate cantitativ.

În schimb, sfârșitul primei, dar și al celei de-a doua săptămâni vor fi intervalele cu cele mai reduse condiții de ploaie.

În Crișana, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, temperaturile vor scădea semnificativ față de cele înregistrate la debutul lunii aprilie.

Prin urmare, vor fi maxime cuprinse într-un ecart mediu de 10 la 16 grade și minime de 2…7 grade, cu cele mai scăzute valori în perioada 6-7 aprilie când vor caracteriza o vreme răcoroasă.

Apoi, începând cu ziua de 9 aprilie, vremea se va încălzi din nou și sunt de așteptat valori diurne de 19…21 de grade și nocturne de 5…8 grade, mediat pe regiune.

Probabilitatea de apariție a ploilor, local moderate cantitativ, va fi relativ ridicată pe parcursul intervalului de referință, dar cu precădere în perioadele 5-7 aprilie și 12-14 aprilie.

În schimb, condițiile cele mai reduse de ploaie vor fi în zilele de sfârșit de săptămână ( 8-9, respectiv 15-16 aprilie).

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.