Ziarul electronic al arădenilor

Cum a pierdut Moneasa un proiect de dezvoltare

Singurul proiect de dezvoltare a staţiunii Moneasa a fost pierdut, pentru că primăria comunei nu a reuşit să redacteze la timp şi să depună documentaţiile pentru accesarea a 5.000.000 de euro prin Programul Operaţional Regional (POR), invocând lipsa angajaţilor specializaţi, în timp ce oferta Consiliului Judeţean Arad de a se ocupa de proceduri ar fi fost refuzată de către primar.

În lipsa atracţiilor turistice, doar jumătate din locurile de cazare sunt ocupate într-un an, iar majoritatea turiştilor sunt pensionari cu bilete de tratament.

Primăria Moneasa a lansat, în primăvara acestui an, un proiect privind modernizarea infrastructurii staţiunii cu acelaşi nume, prin accesarea unei finanţări de 5.000.000 de euro prin POR. Banii ar urmat să fie folosiţi pentru modernizarea parcului central, a căilor de acces spre obeictivele turistice naturale şi instalarea în spaţiile publice a unor puncte de acces la internet fără fir.

Primarul Ioan Herbei (PSD) promitea, într-o conferinţă de presă, că administraţia locală se va ocupa de redactarea proiectului şi depunerea documentaţiilor pentru solicitarea fondurilor, acesta fiind singurul proiect pe care îl avea primăria pentru staţiune. Cu toate acestea, în 25 octombrie, termenul limită pentru depunerea documentaţiilor la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, proiectul nu a fost depus, iar posibilitatea obţinerii finanţării a fost pierdută.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca (PNL), a declarat pentru News.ro că ratarea accesării fondurilor “este o pierdere nu doar pentru staţiune, ci şi pentru judeţ” şi l-a acuzat pe primarul din Moneasa că a refuzat o colaborare din considerente politice.

„Liderii PSD Arad l-au sfătuit pe primar să nu colaboreze cu noi, deşi noi ne-am oferit sprijinul în vederea redactării şi depunerii proiectului, având un aparat specializat în Consiliul Judeţean care gestionează proiecte de sute de milioane de euro. Am fost refuzaţi. Am transmis o adresă inclusiv Ministerului Turismului, în care am arătat că Primăria Moneasa nu are capacitatea de a gestiona un proiect de cinci milioane de euro, neavând specialişti, buget sau experienţă în redactare. Ceea ce am spus la vremea respectivă s-a dovedit acum, din păcate. Primăria nu a reuşit să scrie acest proiect, iar termenul limită de depunere a fost depăşit”, a declarat Cionca.

CJ Arad a încercat să ia staţiunea în gestiunea sa, cerând acest lucru Ministerului Turismului în luna septembrie, însă răspunsul primit în 6 octombrie arată că nu se poate efectua transferul: „Potrivit HG 852/2008, staţiunea turistică atestată este administrată de consiliul local al unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază teritorială se alfă”.

Cionca afirmă însă că staţiunea, fiind una de interes naţional, ar trebui să intre fie în gestiunea Ministerului Turismului, fie în administrarea Consiliului Judeţean.

„Primăria unei comune precum Moneasa, care are 800 de locuitori, nu are forţa de a face proiecte şi de a le co-finanţa. Primăria nu va avea niciodată personalul necesar gestionării unor proiecte de mare amploare. La Consiliul Judeţean avem oameni cu mare specializare şi nu mai vorbesc despre anvergura unui minister care ar putea prelua staţiunea şi să aducă fondurile necesare valorificării potenţialului imens pe care îl are”, a spus Cionca.

Preşedintele CJ Arad acuză că administraţia locală din Moneasa nu face diferenţa între nevoile comunei şi staţiune, iar micile proiecte pe care le iniţiază vizează doar comunitatea locală, nu turismul.

„Primarul are proiecte care se referă strict la comună, precum o capelă mortuară, străzi în localitate, cămin cultural… Nu are în vedere dezvoltarea efectivă a turismului, a unor obiective care să atragă oamenii şi să îi binedispună. Ce vor face turiştii, vor merge la capelă? Azi Moneasa are doar turişti pensionari care vin prin bilete cu preţ redus pentru tratament, dar ei nu au bani de cheltuit care pot duce la dezvoltare. Hotelurile şi ştrandul sunt scoase la vânzare de către proprietari, iar asta arată situaţia în care se află staţiunea… E nevoie să atragem şi tineri, pentru care sunt necesare locuri de distracţie”, a mai declarat Iustin Cionca.

Contactat de News.ro pentru a explica motivul pentru care nu a fost depus la timp singurul proiect de dezvoltare a staţiunii, primarul comunei Moneasa a spus că redactarea documentelor nu s-a putut face la timp pentru că nu are angajaţi specializaţi.

Întrebat de ce nu a acceptat oferta CJ Arad de a colabora pentru ca acest propiect să fie finalizat, edilul susţine că nu a refuzat colaborarea.

„Domnul Cionca a spus că vrea să ne ajute, dar nu a făcut nimic concret. Nu am refuzat ajutor, dar nici nu m-am dus să îl cer. Eu am cerut ajutor în PSD, unui consilier judeţean (Alin Pop – n.r.) şi unei persoane care ştie să scrie proiecte”, a declarat edilul, care a recunoscut însă că nu a semnat niciun contract cu aceştia şi nici cu o altă firmă de consultanţă, având doar o înţelegere verbală.

Primarul spune că are idei pentru dezvoltarea staţiunii, dar admite că nu are capacitatea de a atrage fonduri. Între altele, el îşi doreşte să realizeze o pârtie de schi, însă un astfel de proiect a fost anunţat de toţi primarii comunei după 1990, fără a se realiza.

sursa: News.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.