Se tot vorbește de „lipirea“ alegerilor locale de cele generale… O idee venită din motive politice și argumentată cu mijloace economice. Adică ar fi mai ieftin să le comasăm. Ba, dacă s-ar putea, să aducem și alegerile prezidențiale la un loc. Bun, și cu ce ne ajută?
Teofil Grădinaru
Păi organizarea alegerilor, oricare ar fie le, nu se compară cu sumele cheltuite de partidele politice pentru campanile electorale. Acolo sunt adevăratele sume imense și acolo ar trebui să se facă economie, eventual prin reducerea numărului de parlamentari sau/și trecerea la un sistem monocameral, adică fie senatul fie Camera Deputaților.
Candidați mai puțini înseamnă cheltuieli mai puține și automat s-ar reduce și investițiile electorale.
Miza financiară este însă depășită de cea electorală. Prin „lipirea“ alegerilor locale de cele generale se „lipesc“ automat și candidații pentru parlament de primari. Or, așa cum s-a demonstrat și acum două săptămâni, la alegerile parțiale din Neamț și Maramureș, jocurile politico-electorale le fac în continuare „baronii locali“, fie că e vorba de președinți de consilii județene sau de primari.
Se știe că primarul are o influență la electorat mult mai mare decât orice investiție. S-a demonstrat acest fapt inclusiv în județul Arad, la Seleuș, unde liberalii au obținut un scor net favorabil la alegerile parțiale pentru Consiliul Local, deși PD-L, bunăoară, și-a masat în comuna arădeană întreaga forță politică din județ.
Dacă nu ne ajută prea mult această comasare a alegerilor, să vedem ce pericol ne paște?
Se știe că principalele partide din România și-au împărțit sferele de influență în teritoriu. Avem baroni portocalii, baroni roșii și baroni galbeni. UDMR e o cauză specială, dar întregește această clasificare.
Mai avem și o populație sictirită, care nu va merge la alegeri și care face obiectul unei mize politice pentru partide precum cel al lui Dan Diaconescu sau cel al lui Vadim. Comasarea alegerilor va duce la o regionalizare pe culori politice a întregii țări.
Și, automat, în funcție de cine este la putere, dezvoltarea României se va balansa pe aceste criterii. Sunt unii la putere, județele considerate ostile nu vor primi fonduri. Vin ceilalți, situația se schimbă radical. Adică nu vom avea o dezvoltare concomitentă, ci una în salturi.
Ca și cum ai merge de la Arad la București, când pe autostradă, când pe un drum de pământ. Asta riscăm prin contopirea alegerilor.