Ziarul electronic al arădenilor

Criza gunoaielor. Director RETIM: „Până la 1 mai se va reveni la normalitate“

Reprezentanții RETIM, operatorul de salubrizare din Arad, au susținut că volumul de deșeuri de colectat din municipiu este mult mai mare decât cel prognozat și planificat, astfel că societatea își va reorganiza activitatea.

Prin intermediul unui comunicat de presă remis în cursul zilei de joi, cei de la RETIM menționează că, începând de marți, 24 aprilie, a început colectarea deșeurilor în Zona 1 Arad, conform contractului câștigat la licitația organizată de ADI-SIGD Arad, anul trecut.

„Încă din prima zi de operare, societatea a constatat că volumul de deșeuri de colectat din municipiu este mult mai mare decât cel prognozat și planificat. Astfel, deja din a doua zi de activitate, RETIM a fost nevoită să adopte o serie de măsuri de reorganizare. Una dintre cele două măsuri principale este suplimentarea numărului de utilaje, autospeciale care ridică deșeurile. A doua este creșterea numărului de schimburi de lucru. Astfel, societatea reacționează urgent la realitatea întâlnită pe traseu, chiar din ziua a doua de operare“, se arată în comunicatul de presă.

În cursul zilei de joi, la Primăria Municipiului Arad a avut loc o întâlnire între reprezentanţii autorităţilor locale cu cei ai Retim şi ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor.

La întâlnire au  fost prezenţi şi reprezentanţi ai Direcţiei Generale Poliţia Locală şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Situaţia alarmantă generată de noul operator de salubritate la nivelul municipiului a impus organizarea acestei întâlniri în regim de urgenţă.

Reprezentanţii administraţiei locale au încercat să afle ce anume a generat această situaţie inadmisibilă, dar au fost şi mai interesaţi de modul în care operatorul RETIM va acţiona în perioada următoare pentru a o rezolva.

„Am avut azi o întâlnire constructivă în care am găsit soluţiile necesare. Se vor aloca mai multe maşini decât era necesar pentru a face faţă volumului mare de deşeuri, mai mare decât era planificat, astfel încât, până la 1 mai, să se revină la o normalitate”, a declarat directorul RETIM, Dan Pascu.

Viceprimarul Călin Bibarț a spus că „discuţia a fost cât se poate de scurtă şi de clară: au o singură misiune: să adune gunoiul din oraş“.

„N-au decât să-şi suplimenteze numărul de maşini şi de personal. Au la dispoziţie câteva zile în care să aducă oraşul la forma care era, adică curat. Noi vom continua cu amenzile. Nu au decât să respecte Aradul şi cetăţenii care au semnat contracte şi  plătesc pentru aceste serviciu“, a declarat viceprimul municipiului Arad.

„Suntem într-o situaţie specială, e nevoie de o mobilizare maximă pentru operatorul câştigător pentru a ieşi din această criză. Operatorul şi-a asumat azi în faţa noatră a tuturor ca va rezolva situaţia pentru a avea un oraş curat în cel mai scurt timp”, a declarat directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor, Adrian Ţolea.

Prefectura Arad a decis, joi, să activeze un grup de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, ca măsură de precauţie după ce pe străzile municipiului Arad s-au adunat, în ultimele zile, cantităţi mari de gunoaie, ca urmare a unor probleme de logistică apărute odată cu schimbarea firmei care colectează deşeurile.

Florentina Horgea, prefectul judeţului Arad, s-a declarat îngrijorată cu privire la „posibilitatea izbucnirii de epidemii” în municipiul Arad, din cauza ”modului defectuos în care este gestionată activitatea de salubrizare”.

Prefectul a emis, joi, un ordin prin care s-a constituit Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii. Acesta funcţionează pe lângă Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, având în componenţă reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Serviciului de Ambulanţă, ai Poliţiei, spitalelor şi altor instituţii.

„Grupul se va întruni în regim de urgenţă ori de câte ori va fi nevoie. Din păcate, ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, asupra căreia trebuie să ne concentrăm întreaga atenţie, fiind vorba de sănătatea populaţiei, lucru care nu poate fi lăsat la voia întâmplării”, a declarat Florentina Horgea.

Problemele privind gestionarea deşeurilor au apărut de câteva zile, în momentul în care o nouă firmă a preluat activitatea în urma unei licitaţii publice.

Mii de arădeni au postat pe reţelele de socializare fotografii în care arată cum pe străzi s-au format depozite mari de deşeuri, lângă containere care nu au mai fost golite.

Reacţia de nemulţumire a determinat Primăria Arad să trimită Poliţia Locală în control, doar în ultimele 24 de ore fiind aplicate operatorului de salubritate aproximativ 20 de amenzi însumând 20.600 de lei, la care se adaugă o amendă aplicată, joi, de Direcţia de Sănătate Publică, în cuantum de 2.000 de lei.

De asemenea, Garda de Mediu a impus operatorului RETIM Ecologic Service SA ca până sâmbătă să ridice toate gunoaiele din oraş.

CITITI SI: RETIM a fost sancționat. Ce transmite Falcă operatorului de salubrizare

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.