Ziarul electronic al arădenilor

Criză de sânge în Arad. Donatorii, căutați pe Facebook

donatorCentrul de Transfuzii Sanguine din Arad se confruntă, în această perioadă, cu o criză de sânge din grupa A2, iar mai multe persoane au făcut apeluri pe rețelele de socializare pentru a găsi donatori cu această grupă sanguină.

Conform reprezentanţilor Centrului de Transfuzii Sanguine Arad, în aceste zile se fac eforturi foarte mari pentru asigurarea necesarului de sânge din grupa A2, cererea cea mai mare fiind pentru Secţia Ortopedie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență.

„Există o cerere mai mare pentru sânge grupa A2 decât în alte perioade ale anului, astfel că, orice donare este binevenită în această perioadă. Pe lângă asigurarea sângelui pentru diferite urgenţe, trebuie să facem faţă cererii de la Secţia Ortopedie a Spitalului Județean, unde există un consum suplimentar de sânge, folosit în cazul operaţiilor de protezare a genunchilor”, a declarat Voichiţa Cibian, asistent şef în cadrul Centrului de Transfuzii Sanguine Arad.

Cibian a mai adăugat că majoritatea pacienţilor care sunt programaţi la operaţii la Secţia Ortopedie au grupa de sânge A2.

Pentru a face rost de sânge, mai mulți arădeni au postat, în aceste zile, anunțuri pe rețelele de socializare, solicitând ajutorul celor care ar putea să doneze sânge din grupa A2, și nu numai.

Persoanele care doresc să doneze sânge se pot prezenta, de luni până vineri, între orele 8.00-13.00, la Centrul de Transfuzii Sanguine Arad, str. Andrényi Károly, nr. 4, Arad (tel. 0357/432.914), lângă Servicul Județean de Ambulanță.

Donarea de sânge este un act medical care constă în donarea voluntară, neremunerată a unui volum de sânge de 450 ml, în cadrul centrelor abilitate de donare și transfuzie sanguină de pe întreg teritoriul României.

Conform legislației, se oferă pentru fiecare act de donare un număr de 7 bonuri de masă, care reprezintă recompensă pentru achiziționarea alimentației necesare pentru refacerea rezervei normovolemice sanguine și decontarea transportului la centrul de donare sanguină a donatorului din altă localitate ori decontarea a 50% din abonamentele de transport în comun pentru o lună, cât și o zi liberă plătită în cazul salariaților, iar pentru elevi și studenți o zi de scutire de la unitatea de învățământ.

sange 1sange

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.