Ziarul electronic al arădenilor

Creştinii ortodocşi, în Săptămâna Albă

branza, oua, lapteCreştinii ortodocşi intră luni, 16 februarie, în Săptămâna Albă, în care pot mânca ouă, brânză şi peşte şi care precede postul Paştelui – cel mai aspru din an, care va dura până în 12 aprilie.

În Săptămâna Albă nu se mai gătesc preparate cu carne, însă sunt permise ouăle, brânza şi peştele, de două ori pe zi, iar miercurea şi vinerea, o singură dată pe zi.

Miercuri, 18 februarie, se rostește pentru prima data în perioada Triodului, rugăciunea Sfântului Efrem Sirul – „Doamne și Stăpânul vieții mele“, rugăciune care încetează în miercurea din Săptămâna Mare.

În zilele de miercuri și vineri din „Săptămâna Albă“ nu se săvârșește Sfânta Liturghie, cele doua zile sunt aliturgice.

Obiceiuri în Săptămâna Brânzei

Lunea Burdufului e lunea din Săptămâna albă când fiecare om taie burduful de brânza. Se zice Lunea Burdufului pentru că atunci se isprăvește burduful cu brânza, când se scutură.

Joia din săptămâna albă se numește Joia Tuturor Jivinelor sau Joia Furnicilor. Joia aceasta se ține împotriva tuturor jivinelor, mai ales împotriva furnicilor. În această zi se face o turtă de mălai sau de făină, cu brânză ori unt pe ea și se duce pe câmp, unde se pune pe un mușuroi de furnici sau în pădure pe un copac.

Vineri se numește vinerea ouălor, în timp ce penultima zi a săptămânii se numește sâmbăta albă sau Sâmbata lui Lazăr.

În această zi femeile fac plăcinte cu brânză și ouă și dau de pomana, sub credința că Lazăr a murit de dorul plăcintelor. Fetele aduc câte un ulcior de apă de la izvorul cel mai rece și dau de pomană, ca să aibă izvor în cealaltă lume.

În sâmbăta lui Lazăr bărbații nu au voie să lucreze.

Postul Paştelui va începe în 23 februarie şi se va încheia la 12 aprilie, când se va sărbători Învierea Domnului. Acest post este considerat cel mai aspru din an – are şapte săptămâni şi doar două zile cu dezlegare la peşte, respectiv de Bunavestire (25 martie) şi de Florii (5 aprilie).

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.