Ziarul electronic al arădenilor

Credincioșii intră în Postul Crăciunului

postPostul Naşterii Domnului sau Postul Crăciunului începe marţi, 15 noiembrie, durează 40 de zile şi are 14 zile în care se poate mânca peşte, de regulă sâmbăta şi duminica sau în zilele unor sfinţi importanţi.

La început, nu toţi creştinii posteau în acelaşi mod şi acelaşi număr de zile. De exemplu, unii posteau numai şapte zile, alţii şase săptămâni; unii ţineau un post mai aspru, alţii unul mai uşor.

Sinodul din Constantinopol, din 1166, a uniformizat însă durata Postului Naşterii Domnului în Bisericile Ortodoxe, hotărând ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie.

Ca orice post, în primul rând el trebuie să reprezinte o abţinere de la lucrurile rele care ne îndepărtează de Dumnezeu şi de oameni. Din punctul de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin.

Este dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin, untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică, cuprinse în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie inclusiv. Zilele cu dezlegare sunt marcate, de regulă, în Calendarul creştin ortodox fie prin menţiunea dezlegare la peşte, fie prin simbolul unui peşte.

Acest post este de asprime mijlocie, asemănător celui al Sfinţilor Apostoli. În timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează lunea, miercurea şi vinerea până în ceasul al IX-lea (aproximativ orele 15.00 – 16.00), când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn; marţea şi joia se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, şi se bea vin, iar sâmbăta şi duminica se permite şi peşte, cu excepţia perioadei dintre 20 şi 24 decembrie, când postul devine mai aspru.

Dacă lunea, marţea sau joia cade prăznuirea vreunui sfânt cu doxologie mare, se dezleagă la peşte, iar miercurea şi vinerea, la vin şi untdelemn, dar se mănâncă numai o dată pe zi.

Tot aşa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu Priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin.

În acest post sunt 14 zile cu dezlegare la peşte. Apariţia mai multor dezlegări la peşte nu este o invenţie sau un pogorământ făcute pentru a uşura postirea în contemporaneitate, cum greşit cred unii. Practic, s-a revenit la rânduiala prevăzută de vechile legiuiri liturgice statornicite de Sfinţii Părinţi.

În acest an, în Postul Crăciunului avem dezlegare să consumăm peşte de 14 ori, iar dacă ne-am compara cu Biserica slavă, am opina că e chiar puţin. Spre exemplu, tipicul grecesc permite consumul de peşte în toate zilele, în afară de miercuri şi vineri, până la data de 17 decembrie, adică în aproximativ 24 de zile. Între 18 şi 24 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn şi vin.

La fel, în unele tipice din Biserica slavă se îngăduie peştele aproape în toate zilele Postului Crăciunului, hotărâre datorată, probabil, condiţiilor climatice extreme din anumite părţi ale Rusiei pravoslavnice.

Având în vedere toate acestea, Biserica Ortodoxă Română păstrează fidel rânduielile Sfinţilor Părinţi.

Dar nimeni nu este silit să mănânce peşte, dacă nu vrea sau nu îi place,  în ziua în care este dezlegare la peşte. Se poate continua postul cu produsele fără carne,  lapte, brânză, ouă, adică pe bază de legume, cereale şi fructe.

Dar, înainte de aceste alimente, sunt esenţiale în post credinţa, pacea, respectul faţă de oameni, buna înţelegere şi milostenia faţă de cei care au nevoie de ajutor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.