Ziarul electronic al arădenilor

COVID-19. Rugăciuni speciale în toate bisericile ortodoxe

În toate bisericile ortodoxe din România vor fi oficiate rugăciuni speciale în contextul răspândirii noului coronavirus, pentru însănătoșirea persoanelor bolnave și pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale și a persoanelor care contribuie la prevenirea și combaterea epidemiei.

Patriarhul Daniel a transmis, miercuri, către toate eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române, o rugăciune de rostit în contextul răspândirii virusului COVID-19.

Astfel, cu prilejul săvârșirii slujbelor bisericeşti, se va citi rugăciunea specială pentru oprirea epidemiei actuale, pentru însănătoșirea persoanelor bolnave și pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale și a persoanelor care contribuie la prevenirea și combaterea epidemiei.

De asemenea, preoții se vor deplasa la domiciliul credincioșilor bolnavi care solicită slujbe și rugăciuni.

Totodată, parohiile și mănăstirile vor lua măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul coronavirus:

Afișarea, la intrarea în lăcașele de cult, a recomandărilor Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19);

Consultarea, la nivel de unitate de cult, cu unele cadre medicale competente, pentru a lua anumite măsuri de prevenire a răspândirii noului Coronavirus (exemplu: identificarea persoanelor suspecte de gripă în rândul celor care vin la biserică şi îndrumarea acestora către unități medicale);

Asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor, cu produse necesare pentru aceasta (apă, săpun, dezinfectanți etc.), în proximitatea lăcașurilor de cult;
Cu prilejul săvârșirii slujbelor bisericeşti, se va citi rugăciunea specială pentru oprirea epidemiei actuale, pentru însănătoșirea persoanelor bolnave și pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale și a persoanelor care contribuie la prevenirea și combaterea epidemiei;

Deplasarea preotului la domiciliul credincioșilor bolnavi care solicită slujbe și rugăciuni;

Pentru a evita aglomerarea credincioşilor în spațiul de cult, se vor utiliza difuzoare şi în exteriorul acestora;

Respectarea măsurilor dispuse de autoritățile publice și cooperarea cu acestea, asigurându-se totodată dreptul credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii.

Rugăciune specială pentru încetarea noii epidemii

Înainte de Otpustul Slujbei (Sfânta Liturghie sau Vecernie sau Pavecerniță), preotul rostește: Domnului să ne rugăm!

Credincioșii: Doamne, miluiește!

Preotul citește această rugăciune, pe solee, cu fața spre răsărit:

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ești bogat în milă și, cu purtarea Ta de grijă cea înțeleaptă, ocârmuiești viața noastră, ascultă rugăciunea noastră, primește pocăința noastră pentru păcate, oprește noua boală molipsitoare (noua epidemie), precum ai încetat pedepsirea poporului Tău în vremea regelui David.

Cel ce ești Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, dăruiește însănătoșire celor cuprinși de boală, ridicându-i grabnic din patul durerii, ca să Te slăvească pe Tine, Mântuitorul cel Milostiv, iar pe cei sănătoși îi ocrotește de orice boală. Binecuvintează, întărește și păzește, Doamne, cu harul Tău, pe toți cei care, cu iubire de oameni și jertfelnicie, îi îngrijesc pe cei bolnavi la casele lor sau în spitale.

Îndepărtează toată boala și suferinţa din popor și ne învață să prețuim viața și sănătatea ca daruri ale Tale. Dăruiește-ne, Dumnezeule, pacea Ta şi umple inimile noastre de credință neclintită în ocrotirea Ta, de nădejde în ajutorul Tău și de dragoste față de Tine și de aproapele. Că al Tău este a ne milui și a ne mântui pe noi, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm: Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.

Credincioșii: Amin.

Urmează Otpustul Slujbei (Sfânta Liturghie sau Vecernie sau Pavecerniță).

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.