Ziarul electronic al arădenilor

COVID-19. Măsuri dispuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad

Conform dispozițiilor de la nivel central, în toate punctele de trecere a frontierei de pe raza județului Arad, persoanele care se prezintă la intrarea în țară provenind din zonele roșii sunt triate și evaluate medical în vederea depistării unei simptomatologii specifice.

După operațiunea de triere, inclusiv completarea chestionarului pe modelul nou aprobat prin Hotărârea nr. 6/09.03.2020 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, se organizează deplasarea persoanelor spre județele unde își au domiciliul, direct spre centrele de carantinare din acele județe.

Deplasarea se face în convoaie însoțite de echipaje ale Inspectoratului Județean de Poliție Arad sau ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Arad până la limita județului, de unde vor fi preluate de echipaje ale inspectoratelor județene limitrofe, situație ce se repetă până în ultimul județ de destinație.

Persoanele care la triajul efectuat în punctul de trecere a frontierei prezintă simptomatologie specifică (ex. febră), se internează și supraveghează în spitale din județul Arad. Însoțitorii acestor persoane vor fi introduse în centrele de carantină din județul Arad.

Persoanele care nu s-au prezentat la frontieră cu mijloace de transport proprii vor fi transportate spre județele de domiciliu cu ajutorul Serviciului Județean de Ambulanță Arad, la solicitarea Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad

Conform raportării Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, astăzi la ora 9.00, în județul Arad se aflau 95 de persoane aflate în carantină și 112 în autoizolare la domiciliu.

O singură persoană este confirmată pozitiv cu coronavirus COVID-19. Este vorba despre bărbatul de 57 de ani care s-a întors din Italia și a fost introdus într-un centru de carantină din Județul Arad, iar acum este internat la Spitalul de Boli Infecțioase Dr. Victor Babeș din Timișoara.

Pentru persoanele aflate în carantină care nu au domiciliul pe raza județului Arad se organizează convoaie însoțite de echipaje de poliție în vederea deplasării lor spre județele de domiciliu unde vor intra în carantină în centrele organizate acolo.

Situația persoanelor aflate în carantină/izolare la domiciliu, a cazurilor confirmate ori a zonelor considerate de risc este actualizată în timp real pe pagina Institutului Național de Sănătate Publică,  https://www.insp.gov.ro/.

Noaptea trecută, doi ofițeri și 34 de subofițeri cu 7 mijloace tehnice din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad au ridicat în PTCTF Nădlac șapte corturi care sunt folosite în operațiunea de verificare a persoanelor care se întorc în țară  din zonele de risc.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad, în ședințele desfășurate ieri și astăzi, a mai luat următoarele măsuri de prevenire a răspândirii coronavirus COVID-19 pe teritoriul Județului Arad:

Adunările publice cu participare de peste 200 de persoane vor fi interzise, indiferent de locul de desfășurare (spații interioare sau exterioare). Măsura este pusă în acord și se aplică în funcție de măsurile dispuse la nivel central (ex. suspendarea evenimentelor publice culturale desfășurate în spații închise cu participarea a peste 100 de persoane până la 31 martie) ;

În perioada 11.03 – 22.03.2020 se suspendă activitatea creșelor și a tuturor activităților de tip „after-school” din județul Arad, cu posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației de la nivel național;

Începând cu 11.03.2020 se interzice accesul aparținătorilor în căminele de bătrâni și a celor pentru persoane cu dizabilități situate pe teritoriul județului Arad, cu posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației de la nivel național;

Conducerile unităților sanitare (publice sau private) din județul Arad vor lua măsuri pentru interzicerea accesului vizitatorilor în interiorul spitalelor până la data de 31.03.2020, inclusiv, cu posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației de la nivel național;

Începând cu data de 12.03.2020 se vor închide toate piețele săptămânale din județul Arad și Piața Obor din municipiul Arad, cu excepția zonelor în care se comercializează produse agro-alimentare.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență continuă identificarea de spații adecvate în vederea carantinării persoanelor care se întorc în țară din zona roșie de risc.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Birol de presă al Prefecturii Județului Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.