Ziarul electronic al arădenilor

Consiliul Județean Arad și-a stabilit prioritățile pentru anul 2021

Potrivit președintelui Consiliului Județean Arad, vor fi proiecte extrem de importante pentru fiecare domeniu de activitate, pentru că fiecare domeniu se reflectă în viața oamenilor, cântărind la fel de mult.

„Fie că este vorba despre drumuri sau despre sănătate, fie despre cultură sau protecția socială, tot ce ne-am propus este la fel de important”, a declarat Iustin Cionca.

Principalul proiect este cel al drumului expres Arad – Oradea, pentru că a fost cel mai mediatizat.

La finele anului trecut, Consiliul Județean Arad a desemnat echipa de specialiști care va contribui la acest proiect, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăriile Arad și Oradea.

Au avut loc primele întâlniri de lucru la nivelul conducerii acestor instituții și a echipelor tehnice, au fost semnate contractul cadru și proiectele de hotărâre pentru susținerea administrativă a construirii drumului expres, ca etape de bază ale accesării fondurilor necesare.

La solicitarea Consiliului Județean Arad și a partenerilor săi, Guvernul României a anunțat că proiectul va fi finanțat din fonduri europene, iar suma prevăzută este de 4,9 miliarde lei. Drumul expres Arad – Oradea va prelua traficul greu și traficul de tranzit de pe DN 79 și va face legătura între Autostrada Transilvania și autostrada Arad-Timișoara-Lugoj. Proiectul include realizarea a cinci drumuri de legătură cu profiluri diferite, realizarea a 66 de poduri, pasaje sau viaducte și a 12 noduri rutiere.

Drumul expres ar urma să fie legat de autostrăzile A3 și A1. Există, așadar, premisele unui proiect care se va derula în regim accelerat, un proiect strategic pe care dorim Consiliul județean Arad dorește să îl materializeze cât mai repede cu putință.

În strânsă legătură cu acest drum se află un alt drum important pentru municipiul și județul Arad, Centura de sud – est a municipiului, iar președintele Iustin Cionca  apreciază că veștile sunt bune și pentru acest proiect.

„Pentru varianta ocolitoare a Municipiului Arad – Est este prevăzută suma de 208 milioane lei, din fonduri europene. Viitoarea centură va fi amplasată pe teritoriul comunelor Vladimirescu, Fântânele și în municipiul Arad. Traseul se desprinde din DN69, din sensul giratoriu existent din care DN69  intersectează breteaua nordică a nodului rutier Arad-Sud. Lungimea drumului modernizat va fi de aproximativ 11 km. În cadrul proiectului se va construi un pasaj  care va supratraversa calea ferată Timișoara-Arad. De asemenea, se va construi un pod peste Mureș, la Fântânele”.

Referitor la drumurile județene, conducerea CJA spune că ele vor fi pe lista de priorități și în anul 2021, după recordul de anul trecut, când Aradul anunța că a modernizat sau reabilitat peste 450 km de drumuri județene.

„Drumurile județene au fost prioritatea primului meu mandat de președinte și rămân o prioritate. Vă pot spune că am definit proiectul strategic al Consiliului Județean Arad în domeniul drumurilor județene: 45 de milioane de euro, 73,8 km, drumurile din nordul județului: Seleuș – Șicula – Gurba – Cermei, Șepreuș – Cermei – Beliu, Cermei – Berechiu – limită județ BH, DN79 – Mișca – Apateu – Berechiu. Proiectul a fost depus pentru obținerea finanțării pentru documentația tehnico – economică, de către Agenția de Dezvoltare Vest, în luna noiembrie, pe Programul Operațional Asistență Tehnică”, spune Iustin Cionca.

În domeniul sănătății, pentru 2021 sunt prevăzute construcții importante, care avansează, Aradul fiind printre puținele județe din țară unde se construiesc spitale noi, de la zero, din fondurile proprii ale Consiliului Județean, fonduri europene și finanțare națională.

„Avem trei surse majore de finanțare și, prin asta, suntem o raritate. Nu o spun cu aroganță, ci chiar oarecum cu îngrijorare, pentru că întotdeauna deschizătorilor de drumuri le este cel mai greu… Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici și a fost predat amplasamentul către Compania Națională de Investiții, pentru realizarea noului sediu al Serviciului Județean de Medicină Legală. În prima parte a anului 2021, Consiliul Județean Arad va preda către CNI proiectul tehnic de execuție și autorizația de construire, realizate de către Consiliul Județean Arad.

În al doilea rând, trebuie să vorbim despre noul spital de Oncologie. Aici deja lucrările sunt în fază avansată. Compania Națională de Investiții urmează, la rândul său, să aprobe indicatorii tehnico-economici ai investiției și având în vedere că proiectul tehnic de execuție și autorizația de construire sunt realizate de către Consiliul Județean Arad, va trece la deschiderea procedurii de licitație pentru execuție, economisindu-se astfel timp prețios. În al treilea rând, Consiliul Județean Arad a finalizat lucrările de anvelopare a clădirii noului Spital de Psihiatrie de la Căpâlnaș. După acoperirea clădirii, echipele de muncitori au trecut deja și la lucrările interioare. A început realizarea rețelei de electricitate și tencuirea pereților. Avem un control permanent și pe acest șantier, pentru că este o lucrare importantă.

Pentru spitalul de Psihiatrie am câștigat finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală, iar decontarea lucrărilor este la zi. A fost finalizat și acoperișul Spitalului de Oncologie, urmând ca în aceste luni să continue lucrările pe interior, la rețelele de utilități și la finisaje.

Nu în ultimul rând, a fost semnată comanda pentru proiectul tehnic referitor la construirea unui spital de boli infecțioase la Arad. Lucrarea, în valoare de peste 4 milioane de euro, este finanțată de Consiliul Județean Arad (2,2 milioane de euro) și din fonduri europene (1,8 milioane de euro). Spitalul nou se construiește în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și va avea 50 de paturi, respectiv dotări moderne pentru tratarea bolilor infecțioase (inclusiv HIV-SIDA). Spitalul de Boli Infecțioase va deservi pacienții adulți. Este unul dintre cele patru spitale noi pe care le construim la Arad. Cele de Psihiatrie (la Căpâlnaș) și Oncologie (pe strada V. Babeș, în municipiu) sunt în construcție, iar Complexul Matern – Pediatrie este în faza elaborării documentației tehnice.

Chiar și în cea mai profundă criză sanitară pe care o trăiesc generațiile noastre, continuăm să dirijăm fonduri înspre investiții și tratăm cu prioritate domeniul medical. La ceea ce v-am enumerat mai devreme se adaugă începerea construcțiilor, tot anul acesta, pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe și a Ambulatorului”, a declarat Iustin Cionca.

În domeniul investițiilor, Consiliul Județean Arad are o serie de proiecte realizate sau în curs de realizare.

Anul acesta, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor se va muta într-un sediu nou, modern. Consiliul Județean Arad a finalizat și recepționat investiția. Clădirea este situată în cartierul UTA, în apropierea bisericii ortodoxe noi. Aici, arădenii care își schimbă actele de identitate, dar și specialiștii Direcției de Evidență a Populației vor beneficia de cele mai bune condiții. Tot aici s-a amenajat și o parte din arhiva Consiliului Județean. Valoarea lucrărilor a fost de aprox. 3 milioane de lei. Lucrarea, realizată din fonduri ale Consiliului Județean, are trei ani garanție și constă din demisol, parter, etaj și mansardă. Unele dintre birouri au fost deja dotate și urmează achiziții de echipamente și aparatură pentru toate celelalte.

Proiectele culturale ale Aradului fac referire la diferite aspecte importante. Președintele Iustin Cionca a lansat conducerii muzeului arădean provocarea realizării urgente a unui Muzeu al Aradului Anticomunist, pornind de la cazul locuitorilor din patru comune, Apateu, Berechiu, Șomoșcheș și Sepreuș, care au fost pedepsiți pentru că s-au opus colectivizării.

„20 dintre aceștia au fost uciși pe stradă. Cei care au scăpat cu viață au primit, în 1949, în total 340 de ani de muncă silnică și temniță grea. Peste 100 de familii au fost deportate, mulți au fost răniți. La puțin timp după aceea a urmat arestarea lui Sever Bocu, „guvernatorul Banatului”, cum i se spunea, la Lipova, tot de către comuniști, condamnarea și moartea sa în închisoare. Aradul a fost primul municipiu care a ieșit în stradă să apere și să susțină revoluția anticomunistă de la Timișoara. Aceste lucruri nu trebuie uitate, de aceea aștept urgent proiectul conducerii Complexului Muzeal Arad”, spune Iustin Cionca.

Și tot anul acesta se va deschide Sala Expozițională a Complexului Muzeal Arad. Conceptul viitoarei expuneri din Palatul Cultural se axează pe pictura maghiară, austriacă, germană din colecția de artă constituită până la ora actuală, în principal pe impresionantul triptic „Înmormântarea lui Christos” pictat de Feszty Árpad.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Consiliul Județean Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.