Ziarul electronic al arădenilor

Consiliere pentru femeile care vor să avorteze sau să-şi abandoneze copiii

afis campanie seraFemeile care au rămas însărcinate şi doresc să facă avort sau care au născut copiii şi vor să îi abandoneze pot fi consiliate de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad şi voluntari ai Fundaţiei SERA România.

Timp de un an şi jumătate, în cadrul proiectului „Prevenirea sarcinii nedorite în judeţul Arad” se va derula o campanie de informare şi consiliere a femeilor care intenționează să avorteze sau să-şi abandoneze copiii.

Conform DGASPC Arad, „proiectul se va axa pe patru mari direcţii cum ar fi scăderea incidenței sarcinii nedorite în rândul adolescentelor, reducerea numărului de copii abandonați/instituționalizați, reintegrarea socială, familială, școlară și profesională a femeilor care intră în categoria beneficiarilor direcți ai proiectului şi creșterea gradului de implicare a comunității locale și a celorlalte instituii ale statului“.

„Se constată, la nivelul județului Arad, o tendinţă crescătoare a cazurilor de abandon sau posibil abandon, din anul 2012 şi până în prezent, reflectat atât în numărul total de cazuri pe ani, cât și în cadrul categoriilor de vârstă, fiind înregistrate, de-a lungul ultimilor ani, în evidenţa DGASPC Arad mame-minore cu vârste de 14-15 ani”, se menţionează într-un comunicat al Direcției.

Potrivit sursei citate, beneficiarele directe ale proiectului sunt femeile care trăiesc în condiţii grele de viaţă, cu risc social crescut, care se află în situația de a-și abandona copilul și care solicită ajutorul DGASPC sau altor instituții.

Totodată, pot beneficia de consiliere femeile care au abandonat unul sau mai mulți copii sau care au fost în situația de a cere sprijinul Comisiei pentru Protecția Copilului, dar și adolescentele active sexual aflate în sistemul de protecție al DGASPC, cazurile semnalate de Serviciile Publice de Asistenţă Socială, unități sanitare, cabinetele medicale individuale.

De asemenea, vor fi consiliate și femeile care se adresează în mod direct echipei mobile pentru prevenirea abandonului prin prevenirea sarcinii nedorite și pentru care în urma investigațiilor se constată necesară intervenția.

„Se ştie că o femeie însărcinată este foarte vulnerabilă şi de multe ori presiunile care se exercită asupra ei sunt enorme. Atunci când se află într-o asemenea situaţie este important să nu ia o decizie pripită. Astfel prin derularea acestui proiect i se oferă gratuit servicii de consiliere şi sprijin de specialitate. Consilierea înseamnă o discuţie cu specialişti cu experienţă din instituţia noastră, este strict confidenţială, astfel că femeile pot apela cu toată încrederea la noi, vom face tot ce ne stă în putinţă să-i fim alături”, a declarat Erika Stark, director general DGASPC Arad.

În evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad sunt 760 solicitări venite din partea unităților sanitare de pe raza județului privind cazurilor unor copii sau cupluri mamă minoră-copil, aflați în situație de risc.

Membrii echipei mobile care lucrează în cadrul acestui proiect vor acorda sprijin prin programe specifice, care constau în consilierea psihologică și socială, educație sexuală și contraceptivă, planning familial şi suport și orientare.

Cei implicaţi în proiect urmăresc reducerea numărului de copii abandonaţi, reducerea numărului de copii instituţionalizaţi, scăderea incindenţei sarcinilor nedorite şi creşterea gradului de informare privind educaţia sexuală şi contraceptivă.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.