Ziarul electronic al arădenilor

Conferințele Centenarului VI. Prof. univ. dr. Ion Zainea conferențiază la Arad

Cea de-a șasea ediție a evenimentului „Conferințele Centenarului“ este programată să se desfășoare joi, 25 octombrie  2018, la ora 12.00, în sala „Astra“ de la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol“, din municipiul Arad, și îl are ca invitat pe prof. univ. dr. Ion Zainea, de la Facultatea de Istorie și Relații Internaționale de la Universitatea din Oradea.

Prof. univ. dr. Ion Zainea este cunoscut pentru preocupările orientate în special spre problematica românească a perioadei interbelice şi epocii comuniste, cu precădere asupra procesului de epurare politică şi cenzura istoriografiei române.  Este director al revistei Analele Universității din Oradea – Fascicula Istorie – Arheologie, referent științific al publicației Marisia (Târgu Mureș) și este autorul a 17 cărți, dintre care două despre Aurel Lazăr (Aurel Lazăr (1872-1930), viaţa şi activitatea, 1999, Aurel Lazăr în documente (discursuri parlamentare, pledoarii juridice, ordonanţe, articole de presă, corespondenţă, 2000) .

Tema conferinței prezentate de prof. univ. dr. Ion Zainea este „Aurel Lazăr – unul dintre liderii care a înfăptuit Marea Unire“.

Aurel Lazăr (1872 – 1930) a fost avocat, deputat de Bihor şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, membru fondator al Uniunii Avocaţilor din România, preşedinte al PNŢ Bihor, primar al municipiului Oradea.

A organizat şi găzduit şedinţa Comitetului Executiv al PNR de la 12 octombrie 1918, ocazie cu care a prezentat un proiect de „Declaraţie” şi a fost ales membru în biroul restrâns al noului Comitet Executiv. Textul final al Declaraţiei, compus de Vasile Goldiş şi expus de Alexandru Vaida-Voievod în Parlamentul maghiar, prin care a proclamat independenţa naţiunii române din Transilvania, conţinea şi câteva pasaje redactate de Aurel Lazăr.

A fost unul dintre cei şase delegaţi ai PNR care, împreună cu alţi delegaţi din partea social-democraţilor, au format la 29 octombrie Consiliului Naţional Român Central, înfiinţat la Budapesta şi mutat apoi la Arad.

La 3 noiembrie a înfiinţat Consiliul Naţional Român din Oradea şi Bihor, pe care l-a condus până la Unire.

La 1 Decembrie a participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, în calitate de delegat din partea cercului Aleşd, Bihor. A fost ales membru al Marelui Sfat Naţional din Transilvania, iar ziua următoare, când s-a înfiinţat Consiliul Dirigent, a fost ales membru al acestui organ provizoriu, primind conducerea Resortului de Justiţie.

Moderatorii evenimentului vor fi prof. univ. dr. habilit. Corneliu Pădurean de la Universitatea „Aurel Vlaicu“ și dr. Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol“.

Intrarea este liberă.

Evenimentul „Conferințele Centenarului“ este organizat în cadrul proiectului „Voci în cetate“, derulat de Centrul Municipal de Cultură Arad, care anul acesta este dedicat împlinirii a 100 de ani de la făurirea Statului Național Unitar Român, la 1 Decembrie 1918.

Organizatorilor, Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură li se alătură la această ediție a proiectului Consiliul Județean și Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol“.

Parteneri în cadrul proiectului sunt Asociația Ștefan Cicio Pop, Universitatea „Aurel Vlaicu“ și Inspectoratul Școlar Județean Arad.

În prima sesiune a evenimentului „Conferințele Centenarului“, care a avut loc în perioada martie – iunie, au conferențiat prof. univ. dr. habilit. Corneliu Pădurean, de la Univeristatea „Aurel Vlaicu“ Arad, dr. Ioan Drăgan, directorul Arhivelor Naționale ale României, prof. univ. dr. Mihai Dorin Drecin de la Universitatea Oradea și prof. HC Josef Wolf de la Institutul pentru Istoria și Geografia Regională a Șvabilor Dunăreni din Tübingen (Germania).

Sesiunea a doua a proiectulu a început în luna septembrie, când a conferențiat prof.univ.dr. Sorin Șipoș, de la Universitatea din Oradea.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Centrul Municipal de Cultură Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.