Ziarul electronic al arădenilor

Condamnați pentru evaziune, repatriați din Marea Britanie

sotii-puicaValentin și Elena Puica, condamnați de Tribunalul Arad la executarea unor pedepse cu închisoarea, pentru evaziune fiscală, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, au fost repatriați din Marea Britanie, cei doi fiind dați în urmărire internațională din 2012.

„În urma cooperării poliţieneşti internaţionale cu autorităţile judiciare din Marea Britanie, poliţiştii au reuşit depistarea celor doi şi arestarea, la data de 29 iulie, fiind acordată ulterior predarea către autorităţile din România“, informează IGPR.

Soții Puica au fost daţi în urmărire internaţională din data de 18 decembrie 2012, pe numele acestora fiind emise mandate europene de arestare, de Tribunalul Arad (iniţial în baza mandatelor de arestare preventivă şi ulterior în baza mandatelor de executare a pedepsei cu închisoarea de 7 ani şi respectiv 6 ani), pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Procurorii au dispus, în aprilie 2013, trimiterea în judecată a trei arădeni acuzaţi de evaziune fiscală de aproape un milion de euro, comisă prin “firme fantomă” înfiinţate pe numele unor persoane insolvabile şi cu o educaţie precară, prin firmele respective fiind aduse în ţară inclusiv alimente expirate.

Potrivit unui comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Puica Valentin Ioan, Puica Elena şi Ghiorghiu Marius, pentru evaziune fiscală în formă continuă şi uz de fals în cazul primului suspect.

Conform anchetatorilor, în perioada aprilie 2011-martie 2012, cei trei au făcut achiziţii de mărfuri din spaţiul Uniunii Europene, prin intermediul a trei firme fantomă, operaţiunile comerciale nefiind înregistrate în contabilitate, astfel încât s-a ajuns la un prejudiciu total cauzat statului de 964.229 de euro.

Anchetatorii afirmă că cei trei arădeni au înfiinţat firmele la începutul anului 2011, numind drept administratori “persoane insolvabile, cu nevoi financiare şi cu un grad de instrucţie precar (şase-opt clase), care să nu le permită înţelegerea fenomenului evazionist ce se va desfăşura prin intermediul respectivelor societăţi, iar în cazul în care autotirăţile vor descoperi faptele comise, aceştia să fie cei traşi la răspundere penală”.

“Astfel, persoanelor care au acceptat ca pe numele lor să fie înfiinţate societăţile comerciale, inculpaţii le-au promis sume de bani cuprinse între 800 şi 1.500 de lei, cu promisiunea că firmele vor funcţiona o perioadă scurtă de timp şi că nu vor avea nicio răspundere pentru activitatea acestora. Cei trei inculpaţi au achiziţionat cantităţi mari de mărfuri din spaţiul Comunităţii Europene, constând în produse alimentare pe care le-au distribuit pe teritoriul naţional prin intermediul celor trei societăţi”, se arată în documentul citat.

Procurorii au afirmat că arădenii au adus în ţară inclusiv produse expirate, pe care au încercat să le pună pe piaţă.

“Se pregăteau să plaseze pe piaţa naţională o cantitate mare de ouă expirate chiar înainte de Paşte, în 2012. În acest scop, cei trei inculpaţi au angajat mai multe persoane ce ar fi trebuit să şteargă datele de expirare de pe ouăle de import şi ar fi urmat să le ştampileze cu date de valabilitate nereale. La finalul percheziţiei, ouăle au fost ridicate, fiind predate către DSV Arad pentru a fi distruse”, au mai spus procurorii.

Conform anchetatorilor, modul de operare folosit de către cei trei suspecţi este cunoscut sub denumirea de evaziune de tip “missing trader” şi implică achiziţia unor cantităţi mari de mărfuri în termen scurt din spaţiul intracomunitar de către societăţi comerciale fantomă ai căror reprezentanţi dispar ulterior, nu pot fi identificaţi sau sunt insolvabili.

Astfel, taxele către bugetul statului rămân neachitate, de cele mai multe ori neexistând posibilitatea identificării persoanelor care au conceput acest mecanism fraudulos.

Tribunalul Arad a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă a celor trei încă din octombrie 2012, însă suspecţii nu au fost găsiţi, astfel că nu au putut fi arestaţi.

Soții Puica au fost aduși din Marea Britanie de o escort din cadrul IGPR și urmează să fie introduşi într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.