Ziarul electronic al arădenilor

Concurs de proiecte pentru Zilele Aradului

Artiști, organizații culturale, grupuri de inițiativă locală, dar și alți actori interesați, pot participa la un concurs de proiecte, pentru realizarea unui itinerariu cultural urban în cadrul ediției din acest an a Zilelor Aradului.

În acest an, evenimentele din cadrul Zilelor Aradului se vor desfășura în perioada 17-30 august, iar Centrul Municipal de Cultură (CMC) Arad lansează o „provocare“, începând cu data de 23 iunie.

„Centrul Municipal de Cultură Arad invită artiști, organizații culturale, grupuri de inițiativă locală și alți actori interesați ai orașului Arad să participe la concursul de proiecte pentru realizarea unui itinerariu cultural urban în cadrul Zilelor Aradului“, se menționează într-un anunț al Centrului Municipal de Cultură Arad.

Conform sursei citate, prin această campanie, „Centrul Municipal de Cultură dorește să implice comunitatea arădeană, care este invitată să vină cu micro-proiecte care să scoată în evidență și să reactiveze spații urbane ale Aradului (curți interioare, clădiri reprezentative sau spații «comune», parcuri și grădini, spații intrate într-un con de umbră al atenției publice etc.) prin transformarea lor temporară în scene ale culturii contemporane, fie că este vorba de teatru, arte vizuale, proiecte media sau alte forme de exprimare artistică“.

„Scopul final este de a crea un itinerariu urban prin care, cu ajutorul artei, să dăm arădenilor ocazia de a-și cunoaște altfel orașul, de a redescoperi spații uitat și a-și apropria orașul“, se mai arată în informarea CMC Arad.

Propunerile de proiecte pot fi trimise pe adresa de e-mail cmcarad1@gmail.com sau depuse la sediul Centrului Municipal de Cultură, Bulevardul Revoluției, nr. 97, ap. 4, până la data de 15 iulie 2015, ora 17.00.

Criterii de eligibiltate

Aplicanți eligibili

Sunt eligibili pentru a depune proiecte în cadrul acestui concurs toți operatorii culturali locali, artiștii independenți, antreprenorii creativi, precum și asociațiile culturale sau ONG-urile de profil cultural, fie că au sau nu actualmente proiecte în desfășurare în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură.

Proiecte eligibile

Proiectele considerate eligibile pentru a fi realizate în cadrul Zilelor Aradului trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

– să vizeze sectorul cultural, atingând următoarele două puncte:

  1. să promoveze forme contemporane de exprimare artistică (putând include, dar nefiind limitate la: artele vizuale, artele spectacolului, literatură și storytelling, proiecte media, intervenții urbane, și în formate diverse, de la evenimente la instalații sau ateliere, aplicații web sau producție mobilier urban etc.);
  2. să revitalizeze și reactiveze spații urbane ale Aradului (mai exact, domenii publice sau spații care pot fi deschise publicului – clădiri emblematice ale orașului sau imobile uitate, parcuri, curți interioare etc).

Acest program își dorește să reactiveze puncte ale geografiei urbane locale și să le readucă în atenția publicului, recuperând din potențialul neexploatat al acestor spații prin transformarea lor în locații dedicate culturii.

Nu vor fi acceptate proiecte al căror termen de desfășurare depășeste această perioadă (17-30 august).

Întrucât scopul acestui concurs este de a constitui o platformă de dezvoltare a inițiativelor independente și de diversificare a ofertei culturale, vor fi luate în considerare proiectele care propun evenimente noi pentru comunitatea locală, inovatoare, riguroase și fezabile.

Pentru a asigura un impact crescut al acestor inițiative, CMCA și-a propus promovarea proiectelor câștigătoare într-un itinerariu urban concentrat în perioada 21-23 august.

Elaborarea proiectului

Proiectul depus se va încadra în limita a 3 pagini – Times New Roman 12 font, distanța între rânduri 1 și va conține următoarele secțiuni: descrierea proiectului, scopul proiectului, etapele de pregătire/desfășurare și programul proiectului, cheltuielile estimate.

Scopul concursului de proiecte

Acest concurs vizează dinamizarea ofertei culturale locale prin realizarea unor micro-proiecte de actualitate și impact, în cadrul unui festival cu profil local.

„Dorim să oferim arădenilor posibilitatea de a contribui la transformarea Zilelor Aradului în festivalul întregii comunități locale. Astfel, proiectele care vor avea prioritate în acest concurs vor fi proiecte care vizează atragerea diverselor comunități din Arad în spațiul public și crearea unei atmosfere vii și dinamice, o atmosferă prielnică pentru desfășurarea activităților creative și dezvoltarea unei coeziuni comunitare.

Mai mult decât atât, aceast concurs își propune să deschidă un spațiu de dialog între instituțiile publice și inițiativele private și să încurajeze colaborarea între acestea, deschizând Aradul către propriii locuitori. Așteptăm cu interes proiectele voastre până la data de 15 iulie 2015!“, se mai arată în anunțul CMC Arad

Proiectele câștigătoare vor fi anunțate până la data de 21 iulie, ora 17.00.

CMCA va acoperi direct cheltuielile agreate cu inițiatorii proiectelor câștigătoare pentru realizarea acestora și va asigura coordonarea calendarului și promovarea proiectelor sub forma unui itinerariu cultural în cadrul Zilelor Aradului.

Inițiatorii proiectelor câștigătoare vor fi menționați ca atare pe toate suporturile de comunicare realizate cu ocazia Zilelor Aradului.

Acest concurs de proiecte este realizat de Centrul Municipal de Cultură Arad, cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.