Ziarul electronic al arădenilor

Concerte inedite la Festivalul Internațional „Iubiți Muzica Românească“

Festivalul Internațional „Iubiți Muzica Românească“ propune pentru serile sfârșitului de săptămână concerte și audiții pline de originalitate, întâlniri și experiențe care nu trebuie pierdute.

În seara de 13 octombrie, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar, un dublu recital al unor ansambluri cu renume – „Percutissimo“ din Timișoara și „Cvartetul de clarinete Academic“ din Brașov – un concert orientat în special spre auditorii tineri, plin de influențe jazz, etno sau sonorități destinate parcă unor filme horror sau SF, din care nu lipsesc momentele de umor muzical, de teatru instrumental și interacțiune cu publicul.

Este o seară deschisă surprizelor și întâlnirilor sonore, o seară cu autografe Richard Oschanitzky, Aurel Stroe, Adrian Iorgulescu, Laura Manolache ș.a.

Întâlnirea de sâmbătă,14 octombrie, de la aceeași ora (19.00), din Sala Cercului Militar este o seară de operă, o întâlnire cu una dintre cele mai mari reușite ale creației contemporane, „Eumenidele“ de Aurel Stroe, o transpunere în contextul muzicii noi a finalului trilogiei „Orestia“ de Eschil și a principiilor teatrului antic.

Rod al colaborării dintre Filarmonica „Banatul” din Timișoara și faimosul saxofonist francez Daniel Kientzy, spectacolul „Eumenidele” a fost aplaudat de-a lungul anilor în trei distribuții la Roma, Paris și Basel, iar în cea actuală (care propune o regie colectivă, muzicienii manevrând în timpul spectacolului scenografia și luminile) la Milano.

Nu în ultimul rând, este o ocazie excepțională de a asista la o adevărată demonstrație de virtuozitate a artistului francez care oferă, pe toată durata operei (o oră) momente unice, cum sunt cântatul la două saxofoane simultan sau folosirea enormului (și rarisimului) saxofon contrabas. Toate argumentele unui spectacol – eveniment!

Iar pentru cei care iubesc deopotriva filmul mut și muzica, Sala Regele Ferdinand din Primaria Arad devine gazda spectacolului de duminică, 15 octombrie 2017, de la ora 19.00, o proiecție a filmului „Tabu“ din 1931, creație a regizorului Friedrich Wilhelm Murnau, însoțită sonor de muzica Violetei Dinescu și  de interpreții ei dedicați – pianistul Sorin Petrescu, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, percuționistul Doru Roman și clarinetistul Dorin Cuibariu.

Capodoperă cinematografică, pe cât de emoționantă pe atât de temerară, o poveste de dragoste din Mările Sudului, „Tabu“ este filmat pe o insulă paradisiacă din arhipelagul Bora-Bora, care  se inspiră dintr-un subiect real, autohton, o istorie complexă și vibrantă despre iubire și sacralitate. Imaginea de o frumusețe pură, folosirea în cea mai mare măsură a băștinașilor ca actori, prima filmare subacvatică din istoria cinematografiei, sunt doar câteva detalii ale unei opere geniale. Muzica Violetei Dinescu reușește să ilustreze imaginea, să sugereze sentimente, să dialogheze cu discursul vizual, folosind un filon etnomuzicologic vast, de la polinezian la… românesc. Pe lângă acest folclor „antebabelian”, compozitoarea stabilită în Germania și apreciată în întreaga lume, integrează într-o scriitură luxuriantă, adeseori heterofonică, ecouri modale enesciene și chiar în acord cu actiunea, un… rag-time!

Cei patru instrumentiști virtuozi au prezentat cu mare succes acest spectacol în zeci de săli de concerte din Germania, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Elveția și Serbia, iar acum sunt prezenti în Arad!

Evenimentele organizate în cadrul Festivalului Internațional Iubiți Muzica Românească! – proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național  permit accesul liber, în limita locurilor existente în sălile de concert.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. A.F.C.N. nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Filarmonica de Stat Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.