Ziarul electronic al arădenilor

Concert de concerte pe scena Filarmonicii de Stat Arad

Virtuozitatea instrumentală în secolul lui Antonio Vivaldi, oglindită în două dintre Concertele op.10, prima colecție de partituri concertante pentru flaut și orchestră din istoria literaturii de gen, plasează debutul serii de 31 ianuarie în zona de afirmare a formei concertului baroc.

La tempesta di mare, Concertul pentru flaut și orchestră în fa major op.10/1, este prima capodoperă a unei serii de succes, afirmată în mod constant de-a lungul întregii cariere a compozitorului și ale cărei efecte se redescoperă peste secole, în inspirațiile romantice ale altor mari virtuozi.

Partituri atipice ale secolului al XIX-lea, semnate de Charles Auguste de Beriot (Scène de Ballet), Henryk Wieniawski (Polonaise brillante) sau Ludwig van Beethoven (Fantezia în do minor pentru pian, cor și orchestră) dezvăluie fațetele uluitoare ale continentului muzical, oglindite deopotrivă în bravurile violonistice ale școlii franco-belgiene  sau în expansivitățile de limbaj și de formă ale finalului de clasicism vienez.

Ultima audiție de joi a lunii ianuarie este găzduită de soliștii Filarmonicii – flautistul  Constantin Talmaciu, concert-maestrul Florin Gherghel și pianistul Sorin Dogariu -, acompaniați de orchestra simfonică dirijată de  Cristian Neagu și de corul academic pregătit de Robert Daniel Rădoiaș.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Filarmonica de Stat Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.