Ziarul electronic al arădenilor

Concert de concerte, la Filarmonica de Stat Arad

Un miniportret mozartian, o secvenţă din creaţia de primă tinereţe a celui mai strălucitor şi talentat exponent al clasicimului vienez, readuc în prima parte a concertului simfonic din Sala Cercului Militar, organizat în seara de 16 martie,  la ora 19.00, două dintre cele mai şarmante partituri din catalogul de maestru –  Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în sol major K.216 şi Concertul pentru flaut, harpă şi orchestră în do major K. 299 – ópusuri cuprinse în seria celor tributare stilului galant şi influenţelor franceze, în care Mozart a căutat un pretext cât mai plauzibil pentru exersarea imaginaţiei sale de o bogăţie surprinzătoare.

Un acompaniament realizat cu supleţe de dirijorul Radu Ciorei, subliniază calităţile solistice ale interpreţilor, violonistul italian Riccardo Zamuner, flautistul Constantin Talmaciu şi harpista Kiss Zsófia, dar şi particularităţile acestor partituri, realizate aparent conform standardelor timpului, prima, de o grandoare neobişnuită, a doua, cu destinaţie precisă pentru literatura de salon, încărcată de atribute care îi justifică marea popularitate dar şi perfecta adaptare la gusturile Franţei şi ale societăţii ei.

Serghei Prokofiev cu al său prim concert pentru vioară şi orchestră, reprezintă marea provocare a părţii a doua a programului, care îl readuce pe podiumul Filarmonicii pe tânărul violonist Ştefan Şimonca Opriţa.

Cuprins pentru prima oară în repertoriul ultimelor două decenii, Concertul nr.1 pentru vioară demonstrează neobişnuitul: Prokofiev, marele pianist compozitor al secolului XX, renunţă la instrumentul său de referinţă, pentru a explora alte posibilităţi tehnice şi alt mediu de propagare sonoră, schiţând la vârsta de 24 de ani o partitură romantică şi dovedind o inexplicabila temperare şi o îmblânzire a parametrilor lingvistici şi tehnici utilizaţi în partiturile pianistice de până atunci: primele două concerte pentru pian, Suita scită şi celebrele Sarcasme.  Ópusul violonistic al lui Prokofiev, care încheie concertul de concerte al acestei seri, conţine un catalog complet de efecte, care îi pretinde instrumentului să îşi depăşească sub toate aspectele capacităţile şi „vocaţia”.

Program:

Wolfgang Amadeus – Mozart Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în sol major K.216, Concertul pentru flaut, harpă şi orchestră în do major K. 299

Serghei Prokofiev – Concertul nr.1 pentru vioară şi orchestră în re major op.19

(…)

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Filarmonica de Stat Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.