Ziarul electronic al arădenilor

Compozitorul Emil Monția va fi comemorat la Șiria

Cu prilejul comemorării compozitorului Emil Monţia (1881-1965), Muzeul Memorial „Ioan Slavici şi Emil Monţia” Şiria/Complexul Muzeal Arad, în colaborare cu Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici” Şiria și sprijinul Primăriei Comunei Şiria, organizează un eveniment cultural, care va avea loc vineri, 15 februarie 2019, orele 12.00, la Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici” Şiria.

Compozitorul arădean Emil Monția este cunoscut publicului din țară și străinătate pentru opera „Fata de la Cozia”, jucată pe scena operei din Cluj și Timișoara, interpretată și la Arad.

Mai mult de jumătate de secol a adunat și prelucrat folclor românesc, iar lucrarea „111 doine și cântece poporale românești, pentru voce și pian” a primit premiul Societății Compozitorilor Români.

S-a stins din viață în 16 februarie 1965, la Șiria, fiind înmormântat în cimitirul ortodox.
Pornind de la patrimoniul cultural, aflat în fondul muzeului județean (astăzi Complexul Muzeal Arad), la Muzeul Memorial „Ioan Slavici şi Emil Monţia” Șiria din conacul Bohus a fost reconstituită camera de lucru a compozitorului, cuprinzând fotografii de familie, mobilierul original, pianul, instrumente muzicale, partituri, culegeri de folclor, afișe ale operelor sale.

Prin documentele personale, diplomele și brevetele primite din partea Casei Regale a României de-a lungul timpului, premiile obținute în anii ’50, expoziția dedicată lui Emil Monția ilustrează ascensiunea artistică a compozitorului arădean.

Coordonator: Laura Moț, muzeograf (Complexul Muzeal Arad)

Corina Jurgiu, director, prof. Marian şi Rodica Gorun, prof. Alin Moț (Școala Gimnazială „Ioan Slavici” Șiria)

Proiect educațional realizat în colaborare cu Școala Gimnazială „Ioan Slavici” Șiria, cu sprijinul Primăriei Comunei Șiria

 (actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Complexul Muzeal Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.