Ziarul electronic al arădenilor

Compania de Apă Arad derulează un proiect transfrontalier. Ce investiții se vor face

Compania de Apă Arad S.A. a semnat în data de 19 martie 2019 contractul de finanțare nr. 39772 cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru proiectul transfrontalier „Îmbunătățirea managementului calitativ al râurilor transfrontaliere: Criș (Körös), Mureș (Maros) și Tisa (Tisza)” – (Improving Quality Management of Cross/border Rivers: Criș (Körös), Mureș (Maros) and Tisa (Tisza) – ROHU 208, Acronim AQUALITY.

Proiectul este implementat prin Programul Interreg V-A România – Ungaria 2014 – 2020, Axa prioritară 1, Prioritatea de Investiții 6/b, în cadrul parteneriatului între Compania de Apă Arad S.A. – Lider (Partener 1) și Szegedi Vízmű Zrt. – Partener 2 și este finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria.

Perioada de implementare este de 30 de luni, între 1 decembrie 2018 – 31 mai 2021.

Obiectivul general al Proiectului vizează în special „Îmbunătățirea managementului calitativ al râurilor transfrontaliere: Criș, Mureș și Tisa”, în 6 puncte de măsurare interregionale, 4 în România și 2 în Ungaria, afectate pozitiv, după finalizarea proiectului.

România

2 puncte de măsurare a calității apei din Râul Crișul Alb (stația hidro Ineu și Cil);

2 puncte de măsurare a calității apei din Râul Mureș (Radna/Lipova și Zădăreni).

Ungaria

2 puncte de măsurare a calității apei din Râul Tisa (Szeged Tápé ferry și Tiszasziget, state border).

Obiectivele specifice:

Proiectul oferă o abordare integrată pentru întreaga zonă transfrontalieră România-Ungaria cu obiective și activități integrate.

Managementul Proiectului – prin activități de coordonare a proiectului și întâlniri organizate;

Protecția comună a râurilor Criș, Mureș și Tisa – prin investiții în infrastructura a 4 stații de epurare din România și 2 stații de epurare din Ungaria;

Monitorizarea și raportarea – prin activități de supraveghere a implementării proiectului, de monitorizare a calității apelor uzate evacuate din stațiile de epurare din România, dar și activități de cercetare privind efectele investițiilor realizate de partenerul din Ungaria.

Informarea – prin activități de inițiere, de realizare a materialelor promoționale, evenimente publice.2 www.interreg-rohu.eu

Valoarea totală a proiectului aferentă tuturor partenerilor este de 4.060.327,24 EUR (finanțare nerambursabilă și contribuția beneficiarilor), din care:

– 2.549.744,47 EUR, Fonduri Europene din FEDR;

– 360.887,29 EUR Bugetul de Stat Cofinanțare;

– 1.149.695,48 EUR Contribuția proprie a beneficiarilor.

Compania de Apă Arad (Lider de Proiect – LP) va realiza un proiect în valoare totală de 3.093.801,24 EUR din care:

– 1.728.197,37 EUR, Fonduri Europene din FEDR;

– 264.244,35 EUR, Bugetul de Stat Cofinanțare;

– 1.101.359,52 EUR, Contribuția proprie.

Szegedi Vízmű Zrt. (Partener de Proiect – PP) va realiza un proiect în valoare totală de 966.526,00 EUR din care:

– 821.547,10 EUR, Fonduri Europene din FEDR;

– 96.642,94 EUR, Bugetul de Stat Cofinanțare;

– 48.335,96 EUR, Contribuția proprie.

Rezultatul proiectului în cele două țări:

România: Dezvoltarea a 4 facilități de epurare a apelor uzate necesare pentru îmbunătățirea calității apelor uzate evacuate în râurile Crișul Alb și Mureș, prin investiții la:

Stația de Epurare Ineu;

Stația de Epurare Gurahonț;

Stația de Epurare Lipova;

Stația de Epurare Arad.

Ungaria: Dezvoltarea a 2 facilități de epurare a apelor uzate necesare pentru îmbunătățirea calității apelor uzate evacuate în râul Tisa, prin investiții la:

Stația de Epurare Szeged;

Stația de Epurare Algyő.

Informaţii suplimentare despre program pot fi găsite accesând: http://interreg-rohu.eu/ro/home.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Compania de Apă Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.