Ziarul electronic al arădenilor

Compania de Apă Arad: Calitatea și conţinului apei potabile sunt verificate zilnic

Compania de Apă Arad este operator licențiat pentru producerea și distribuția apei potabile în județul Arad pentru următoarele zone de aprovizionare cu apă potabilă: Arad, Pecica, Lipova, Nădlac, Vinga, Moneasa, Gurahonț, Bocsig, Șepreuș, Hălmagiu-Vârfurile, Căsoaia, Zărand, Șagu, Pîncota, Ghioroc, Ineu, Cermei, Zăbrani, Vărșand, Felnac, Săvârșin.

Calitatea si conţinului apei potabile din Arad sunt verificate zilnic în cadrul Laboratorului de Apă Potabilă al Companiei de Apă Arad.

Laboratorul execută zilnic controlul caracteristicilor fizico-chimice, bacteriologice și biologice al forajelor, al apei ce se prelucrează pe tot fluxul tehnologic și a rețelelor de distribuție, în vederea asigurării monitorizării calității apei potabile livrate populației.

În cadrul  Laboratorului Apă Potabilă există un program de supraveghere și control al calității apelor, concretizat prin Planul anual de analize fizico-chimice, biologice și bacteriologice şi care cuprinde: controlul surselor (foraje), controlul stațiilor de tratare, (apa brută – la intrare în stația de tratare, apa înmagazinată – la ieșire din rezervoare, apa tratată – la intrare în rețea) şi controlul rețelelor de distribuție.

Conform monitorizării de control la intrare în reţea, apa destinată consumului  în municipiul Arad respectă parametrii impuşi de Lg. 458/2002.

În județ, Compania de Apă Arad a căutat permanent soluții pentru eliminarea cauzelor care au determinat ca apa să nu se încadreze în limitele de potabilitate prevăzute de Lg. 458/ 2002, republicată.

La Ineu, au fost remediate defecțiunile la sistemul de tratare care au făcut ca, în perioada 18 martie 2016 – 12 iunie 2016, consumul să fie restricționat pentru  parametrii Fier si Mangan neconformi. Restricția a fost ridicată în urma efectuarii analizelor de laborator care au atestat faptul că, în prezent apa este conformă.

La Ghioroc, unde a fost constatat parametru neconform Nitrat, Compania de Apă a executat prin programul european POS Mediu o conductă de aducțiune de apă de la Uzina 2 Arad urmând ca prin Programul Operațional Infrastructură Mare să se realizeze o Stație de Pompare pentru ridicarea presiunii apei, astfel încât locuitorii sistemului Ghioroc să beneficieze în totalitate de apă de la Uzina 2 Arad.

Pentru localitatea Săvârșin sunt prevăzute investiții în etapa III din Materplanul 2021-2025 însă până la acea dată, Compania de Apă Arad încearcă să identifice și alte surse de finanțare prin fonduri europene care să îmbunătățească calitatea apei.

Comuna Apateu, unde au fost constatați parametrii neconformi Mangan și Arsen, a fost inclusă în lucrările de investiții derulate prin Programul Operațional Infrastructură Mare, 2014-2020 cu stație de tratare nouă și realizare de foraj nou.

În zona Tauț s-a identificat ca și soluție aprovizionarea cu apă potabilă de la uzina Pâncota iar uzina Tauț a fost oprită.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Compania de Apă Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.