Ziarul electronic al arădenilor

Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009. Fifor, președinte; Căprar, membru

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, joi, cu 241 voturi „pentru” şi 86 „împotrivă”, înfiinţarea comisiei de anchetă speciale privind modul în care au fost organizate şi s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale din 2009, precum şi componenţa comisiei.

Totodată a fost aprobată şi componenţa nominală a comisiei: Mihai Fifor (preşedintele comisiei), Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea din partea PSD, Steluţa Cătăniciu (ALDE) Cezar Preda, Vasile Varga şi Daniel Fenechiu din partea PNL, Mihai Goţiu şi Eduard Dircă din partea USR, Robert Turceascu (PMP) şi Antal Istvan (UDMR).

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au adoptat miercuri raportul pentru proiectul de hotărâre de înfiinţare a comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, în noua formă conţinând un amendament menit să evite suprapunerea obiectivelor comisiei cu ancheta începută de Parchetul General. PNL şi USR au votat împotrivă, liberalii anunţând că iau în calcul contestarea Hotărârii de înfiinţare a comisie la CCR.

Raportul comisiei a fost adoptat cu 16 voturi ”pentru”, nouă ”împotrivă” şi o abţinere. Principala modificare faţă de forma iniţială a raportului este un amendament propus de către preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea (PSD) care prevede că membrii comisiei nu vor ancheta elementele care au generat suspiciuni de abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, suspiciuni care au declanşat ancheta penală in rem a Parchetului General.

”Nu pot face obiectul comisiei de anchetă acele aspecte care vizează începerea urmăririilor penale în infracţiunile prevăzute în clar în comunicatul Parchetului de pe lângă ÎCCJ. În clarificarea obiectivelor au mai fost aduse nişte nuanţări (…) În momentul în care se va întâmpla ca noi să găsim nişte aspecte care ar putea să aibă conotaţii penale sau ar putea să intre în obiectul de anchetă prevăzut prin aceste comunicate sau cele care vor fi date, Parlamentul întrerupe controlul pe aceste controlul pe aceste subiecte şi trimite toate documentele către Parchet, pentru că respectăm seapraţia puterilor în stat”, a declarat Eugen Nicolicea.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.