Sute de persoane au participat, joi, la manifestările organizate pentru comemorarea celor 13 generali executați la Arad, în urmă cu 167 de ani, printre cei prezenți fiind autorități din România și Ungaria.
Manifestările au debutat la Biserica Romano – Catolică din centrul Aradului, cu o slujbă oficiată în memoria celor 13 generali martiri, după care au continuat în la Statuia Libertății din Parcul Reconcilierii româno-maghiare și s-au încheiat la Obeliscul ridicat în memoria celor 13 generali, din cartierul Subcetate.
În Parcul Reconcilierii au fost prezenți, printre alții, Kelemen Hunor, președintele UDMR, Kalmár Ferenc, inspector guvernamental pentru politica cu țările vecine din Ungaria, Mile Lajos, consulul general al Ungariei la Cluj, Király András, secretar de stat, Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei la București, Faragó Péter, președinte UDMR Arad, Iustin Cionca, președinte Consiliului Județean, Gheorghe Falcă, primarul municipiului, viceprimarii municipiului, Bognar Levente și Călin Bibarţ, politicieni, organizații civile din România și Ungaria.
„În urmă cu 25 de ani, amintirea celor 13 generali a dezbinat națiunile, acum le apropie. Aradul este un oraș liber cu o frumoasă istorie din care aflăm cum s-a luptat pe vremuri pentru libertate“, a spus Gheorghe Falcă, în discursul susținut în Parcul Reconcilierii.
„Comemorăm astăzi, ca în fiecare an, 13 generali martiri, 13 bărbaţi, 13 eroi care au s-au distins prin setea de libertate, altruism, curaj, devotament abnegaţie, fraternitate, valori la care ţinem şi în zilele noastre. Noi credem în libertate, în idealul libertăţii popoarelor şi naţiunilor şi susţinem cu fermă convingere că niciun popor nu se poate bucura de propria-i libertate, până când minorităţile conlocuitoare şi popoarele vecine nu se simt libere şi ele“, a spus Kelemen Hunor, liderul UDMR.
După discursurile autorităților, au fost depuse coroane la Statuia Libertății. Reprezentanţii administraţiei publice locale arădene au depus o coroană de flori și la Arcul de Triumf dedicat Revoluţiei de la 1848 din Ţările Române.
În cursul zilei de joi, la Obeliscul din cartierul Subcetate a fost oficiată o slujbă religioasă și au fost depuse coroane.
Cei 13 ofițeri ai armatei imperiale austriece au fost executați în 1849, la Arad, sub acuzația că s-au alăturat mișcării revoluționare a lui Lajos Kossuth și au susținut revendicările maghiare de independență față de Imperiul Austriac, încălcându-și astfel jurământul de fidelitate față de Casa de Habsburg.
Toți au fost condamnați la moarte prin spânzurare, sub acuzația „săvârșirea crimei de lezmajestate”.