Ziarul electronic al arădenilor

Colecționari din țară și străinătate, la Arad

img_5944Cea de-a doua ediție a expoziției „Colecții și colecționari“ s-a desfășurat vineri, la cinematograful Arta din municipiul Arad unde au fost expuse colecții de monede, cărți poștale, timbre, trenulețe H0CFR, lego Duplo și arme NERF (de jucărie).

Colecționarii prezenți la eveniment au fost din Arad, Deva, Ungaria și Serbia.

Expoziția a fost vizitată de sute de copii de la școlile din municipiul Arad, care au admirat colecțiile, au stat de vorbă cu colecționarii și au putut să se joace cu colecția de piese lego, încercând să construiască un orășel în miniatură.

Asociaţia „Fodor Manu“, din Battonya (Ungaria), care are ca obiect de activitate păstrarea tradiţiilor locale, a expus la Arad documente vechi. Au fost prezentate facturi, chitanţe, acte fiscale, dar şi diverse obiecte provenind din instituţiile şi serviciile administrative din Ungaria.

În cadrul expoziţiei, Marius Ignat, preşedintele Asociaţiei Filateliştilor Arădeni, a prezentat mai multe timbre valoroase, precum şi seria completă neștampilată de mărci poștale cu imagini din Papua Noua Guinee.

Totodată, Primăria din Pecica a prezentat la expoziţia din curtea cinematografului Arta  peste 100 de cărţi poştale, vechi de sute de ani, cu imagini din acest oraş, care au fost cuprinse într-o arhivă digitală, pentru a nu se degrada.

Tot în cadrul expoziției, membrii unui club de colecționari din Deva au prezentat sute de insigne, vechi de peste 50 de ani.

De asemenea, colecționari din orașul Kikinda (Serbia) au expus la Arad obiecte vechi din gospodăriile țărănești: oale din lut, sticle, ștergare țesute la război. Toate acestea au fost colecționate de zeci de ani, din satele sârbești.

Expoziția a fost vizitată de viceprimarul Levente Bognar care a mărturisit că deține o colecție de cărți poștale vechi, unele dintre ele moștenite de la bunicul său.

Colecționari în familie

La ediția din acest an a expoziției au fost prezente două familii de colecționari. O familie de medici din orașul maghiar Szekhalom a expus două colecții, una de timbre, a soțului și una de șervețele, a soției.

Colecția de șervețele a fost grupată de categorii, fiind expuse șervețele cu desene animate, cu motive florale, cu animale, cu diverse peisaje. Colecționara a spus că adună șervețele de 50 de ani, în prezent colecția cuprinzând peste 5.000  de bucăți.

De asemenea, familia Moisescu din municipiul Arad are trei colecții, una de machete de trenulețe H0CFR, colecționate de Mircea Moisescu, și încă două ale copiilor, una de piese lego, colecționate de Elena Moisescu, dar și una de arme NERF (de jucărie), colecționate de fiul lor Albert Alexander.

Cele trei colecții conțin sute de piese care au fost adunate în câțiva ani de cei din familia Moisescu.

Expoziția „Colecții și colecționari” face parte din proiectul „Colocviul Internațional al Colecționarilor”, implementat de Asociația Qult-Ar Arad, finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad, în cadrul programului Proiecte culturale 2016, sesiunea a II-a.

text&foto: actualitati-arad.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.