Ziarul electronic al arădenilor

Colecţii şi colecţionari, în clădirea Preparandiei

IMG_1223Uniforme, caschete, ecusoane, insigne, cărţi poştale, timbre, monede, vederi, dar şi obiecte tradiţionale din gospodării ţărănești, toate provenind de la colecţionari din Arad şi Ungaria, au fost expuse în clădirea Preparandiei, în cadrul expoziţiei „Colecţii şi colecţionari”.

Expoziția, organizată, luni, în cadrul evenimentelor pregătite pentru Zilele Aradului, a fost vizitată de sute de persoane, în special copii şi tineri.

Cei prezenți au vizitat, cu această ocazie, şi Muzeul Învăţământului Arădean.

În expoziţie a fost prezentată, printre altele, o colecţie de uniforme, caschete, ecusoane şi insigne de poliţie, care aparţin lui Tomka Gyorgy, ofițer de poliție din Bekescsaba (Ungaria).

Acesta a expus peste 1.000 de ecusoane şi epoleți de pe uniforme militare, pe care, în decursul anilor, le-a primit în timpul vizitelor la inspectoratele de poliţie din Marea Britanie, Franţa, USA, Spania, Afganistan, Croaţia şi România. De asemenea, Tomka Gyorgy a mai expus uniforme aparținând Poliţiei, Armate şi Poliției de Frontieră, din Ungaria.

Balla Tibor, din Gyula, a prezentat o colecţie de cărţi poştale din țări europene, dar şi vederi, monede şi decoraţiuni interioare, vechi de sute de ani.

Asociaţia „Fodor Manu“, din Battonya, care are ca obiect de activitate păstrarea tradiţiilor locale, a expus documente vechi. Au fost prezentate facturi, chitanţe, acte fiscale, dar şi diverse obiecte provenind instituţiile şi serviciile administrative din Ungaria.

În cadrul expoziţiei, Marius Ignat, preşedintele Asociaţiei Filateliştilor Arădeni, a prezentat mai multe timbre valoroase, precum şi seria completă neștampilată de mărci poștale cu imagini din Papua Noua Guinee.

Fundaţia Pro Pir Kult a prezentat în cadrul expoziţiei interiorul unei gospodării ţărăneşti, cu obiecte tradiţionale, care fac parte dintr-un muzeul al satului de la Turnu, care promovează viaţa rurală.

Astfel, au putut fi văzute o furcă de tors lână, un fier de călcat care funcţionează cu cărbuni încinşi, un lămpaş care funcţionează cu petrol, mai multe ţesături şi obiecte lucrate manual.

Totodată, Primăria din Pecica a prezentat la expoziţia din clădirea Preparandiei peste 100 de cărţi poştale, vechi de sute de ani, cu imagini din acest oraş, care au fost cuprinse într-o arhivă digitală, pentru a nu se degrada.

În cadrul aceleiaşi expoziţii, familia lui Ştefan Neamţu, decedat în anul 2005, a prezentat o colecţie de insigne specifice asociaţiilor de vânători şi pescari, pe care arădeanul le-a colecționat de-a lungul vieții.

Copiii care au vizitat expozția au participat apoi la ateliere de creaţie.

Expoziţia „Colecţii şi colecţionari” a fost organizată în cadrul proiectului cu finanţare nerambursabilă „Colocviul Internaţional Filatelic”, derulat de Asociaţia Qult-Ar Arad, cu finanţare de la Centrul Municipal de Cultură.

Proiectul a avut scopul de a promova activitatea colecţionarilor, dar şi Muzeul Învăţământului Arădean, aflat în clădirea Preparandiei.

text: actualitati-arad.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.